Wykonanie
Słońce grzeje, sezon
truskawkowy trwa, przydałoby się coś dla ochłody… będą to właśnie
lody! Przedstawiam Wam prosty sposób na przygotowanie
lodów jogurtowo-
truskawkowych. Wystarczą zaledwie 4 składniki. Pamiętajmy jednak, że jeśli nie używamy maszyny do
lodów, albo jeśli jej używamy, ale mimo wszystko masa nie zgęstnieje wystarczająco – trzeba będzie
lody domrozić w zamrażarce. Nie możemy wtedy zapomnieć o ich mieszaniu, co jakiś czas. Dzięki temu nie skrystalizują się nam. Chociaż jeśli nawet trochę kryształków się przytrafi, to nie ma tragedii, bo na smaku nie
tracą ;) Do dzieła!Na sentymentalne smakołyki zapraszam też do Omamionej ! :)
Składniki:prostokątne opakowanie o wymiarach około 20 x 15 cm500 g
truskawek300 g
jogurtu greckiego½ szklanki
cukru pudrułyżka
soku z limonkiwafle (do podania)Wykonanie:
Truskawki myjemy, kroimy na pół i posypujemy
cukrem pudrem. Mieszamy, aby
cukier się rozpuścił i odstawiamy do lodówki na około 30 minut. Następnie całość blendujemy.Do musu
truskawkowego dodajemy
jogurt oraz
sok z limonki i dokładnie mieszamy. Wszystkie składniki muszą się dobrze połączyć. Chłodzimy w lodówce przez około 1,5 godziny.Tak przygotowaną masę umieszczamy w maszynie do robienia
lodów i postępujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jeśli, po czasie wskazanym w instrukcji,
lody nie będą wystarczająco gęste, przekładamy je do pojemnika i domrażamy. W trakcie mrożenia od czasu do czasu mieszamy, aby nam się nie skrystalizowały.Jeśli nie używamy maszyny – przelewamy masę do pojemnika i wkładamy do zamrażarki. Pamiętajmy, aby co jakiś czas mieszać – dzięki temu zapobiegniemy krystalizacji.
Lody możemy podać jako sandwicz w
waflu :)Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ!