ßßß Cookit - przepis na Paszteciki z pieczarkami

Paszteciki z pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Kruche paszteciki z pieczarkami to idealny wegetariański, dodatek do wszelkich zup, między innymi rosołu czy barszczu. Sprawdzą się na przyjęciach, podczas Świąt Bożego Narodzenia, na Sylwestra i w Karnawale. Wcześniej przygotowane dobrze się przechowują – można je przygotować dzień wcześniej, przechować w lodówce, a później odgrzać w piekarniku. Dobrze smakują zarówno na ciepło jak i na zimno, ale ja osobiście wolę je ciepłe ;)
Ponieważ paszteciki są w kruchym, a nie w drożdżowym cieście, to ich przygotowanie jest też nieco szybsze i prostsze. Polecam na świąteczny stół, do wigilijnego barszczu.
15 pasztecików
Składniki
Ciasto
315 g mąki
170 g zimnego masła
1 jajko
80 g śmietany gęstej 18%
3/4 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
Farsz
2 średnie cebule
700 g pieczarek
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
1 jajko
Do sklejenia i posmarowania
1 jajko
Wykonanie ze wszystkich składników szybko zagnieść ciasto, zrobić kulę, owinąć folią i wsadzić na pół godziny do lodówki
cebule obrać i drobno pokroić. Pieczarki oczyścić i pokroić na niewielkie kawałki – nie ma znaczenia jakie, bo będziemy je jeszcze rozdrabniać
cebulę zeszklić na maśle, a następnie dodać pieczarki, doprawić solą, pieprzem i podsmażać, aż cała woda odparuje. Pieczarki mają być „suche”. Od tego jak je dobrze odwodnimy, zależy czy farsz nie będzie nam wypadać z pasztecików
pieczarki razem z cebulą bardzo drobno posiekać. Albo można je krótko zmiksować w malakserze, ale tak, by farsz nie miał konsystencji gładkiej „papki” tylko właśnie bardzo drobno pokrojonych kawałków. Nie mogą być jednak za duże, bo farsz nie będzie ścisły
posiekać natkę pietruszki tak by uzyskać 1 płaską łyżkę, dodać ją do farszu, a następnie dodać jajko i dobrze wymieszać
ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm, na pas o wymiarach: ok. 15 cm szerokości i ok. 55 cm długości. W przepisie na paszteciki z mięsem jest instrukcja zdjęciowa jak powinno wyglądać rozwałkowanie ciasta, napełnianie i sklejanie pasztecików na środku pasa, przez całą długość ciasta, nałożyć farsz w miseczce rozmącić jajko. Jeden brzeg ciasta posmarować niewielką ilością jajka, a następnie dobrze zakleić farsz w formie rulonu. Obrócić ciasto tak, by miejsce klejenia było na dole
za pomocą wierzchu nożna, można odcisnąć na wierzchu ciasta ozdobną kratkę
wał ciasta pokroić na części szerokości ok. 4 cm. Powinno wyjść 15 sztuk pasztecików. Trzeba to robić ostrym nożem, gdyż farsz z pieczarek jest znacznie bardziej luźny niż z mięsa. Nieco może wypaść, ale wystarczy ścisnąć paszteciki dłonią poprawiając ich kształt. Po posmarowaniu jajkiem i zapieczeniu będą trzymać formę
paszteciki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą silikonowego pędzelka posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem. Posmarować również boki, gdzie wystaje farsz – dzięki temu farsz będzie się lepiej trzymał
piec w 190°C przez 45 minut, aż paszteciki będą mocno złote i rumiane
podawać na zimno lub na ciepło
Opublikowano: 18 grudnia 2015
Przepis własny.
Lubisz? :)
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Pierniki świąteczne
Brukselka z orzechami i bułką tartą
Pumpkin Pie
Sałatka z melonem i prosciutto
Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/paszteciki-z-pieczarkami