ßßß Cookit - przepis na Ciasto jabłkowe z mascarpone

Ciasto jabłkowe z mascarpone

nazwa

Wykonanie

Torta di mele e mascarpone, czyli włoskie ciasto jabłkowe z serkiem mascarpone, czy jak kto woli, szarlotka z mascarpone. Szybkie, wilgotne i bez masła. Idealne ciasto na podwieczorek, do herbaty.
Niestety jak to przy tego typu ciastach bywa, wisi nad nim groźba zakalca. Wystarczy jednak przestrzegać kilku zasad, to na pewno się uda. Wszystkie składniki na ciasto muszą być w temperaturze pokojowej. Mąkę koniecznie należy przesiać przez sito – to ją napowietrza. Na koniec, po dodaniu mąki, mieszamy już bardzo delikatnie i krótko – tylko do połączenia składników. I właściwie tyle potrzebne jest do sukcesu :)
Buon appetito! :)
tortownica 26 cm
Składniki
4 jajka
165 g cukru
ziarenka z 1 laski wanilii roztarte w łyżeczce cukru
250 g mascarpone
250 g mąki tortowej
1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
350 g jabłek (waga po obraniu i wydrążeniu gniazd, tj ok. 4 niewielkie jabłka)
1 łyżka mąki
do posypania
cukier puder
Wykonanie
wszystkie składniki ciasta muszą być w temperaturze pokojowej – w tym celu należy je odpowiednio wcześnie wyjąć z lodówki. To bardzo ważne, bo w innym wypadku grozi nam zakalec
jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w niewielką kostkę
do całych jajek dodać szczyptę soli oraz cukier i miksować aż masa stanie się jasna i puszysta. Pod koniec miksowania dodać ziarenka wanilii rozmieszane w cukrze
do dużej miski dać mascarpone oraz trochę mieszaniny z jajek i cukru i całość rozmieszać – pozwoli nam to rozrzedzić gęstą strukturę mascarpone. następnie do sera dodać resztę masy jajecznej i delikatnie wymieszać
mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito do masy jajeczno-serowej. Bardzo delikatnie i krótko wmieszać mąkę – tylko do połączenia składników. Następnie dodać jabłka i delikatnie je wmieszać
ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
piec w 180°C przez ok. 60 min. lub do suchego patyczka. Jeśli będzie się zbyt rumienić, można je przykryć kawałkiem folii aluminiowej
wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem
Opublikowano: 13 stycznia 2016
Przepis, po modyfikacjach, z GialloZafferano.it
Lubisz? :)
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Pesto alla Genovese
Muffiny z gruszką i białą czekoladą
Ciasto cynamonowe ze śliwkami
Mini wrapy z tortilli z szynką i serem
Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/ciasto-jablkowe-z-mascarpone