ßßß Cookit - przepis na Clafoutis z Jagodami

Clafoutis z Jagodami

nazwa

Wykonanie

Na jagody czekam z utęsknieniem przez cały rok. Pomysłów na ich wykorzystanie mam zawsze bez liku. W tym sezonie, na pierwszy ogień posyłam francuski deser clafoutis. Nazwę czytamy klafu:ti. Prześmiesznie radzi z tym sobie moje dziecko, nie wiedząc czemu wymawiając: klafiute, z naciskiem na "fiu". Ubaw ma przy tym po pachy :-).
Zatem..klafiute:-) to żabojadzka klasyka - owoce zapiekane w cieście, serwowane na ciepło. Idealnie wpisuje się w wakacyjną aurę. Dodatkowo, żadne to wielkie mecyje - deser prosty i niezawodny - udaje się każdemu. Jestem pewna, że go polubicie.
źródło: przepis Tessy Caponi-Borawskiej + moje 3 grosze:-)
Składniki na formę o śr. 26-28 cm:
500g jagód
125g cukru
200ml mleka
150ml śmietanki kremówki
150g mąki pszennej
3 jaja XL
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
szczypta soli
cukier puder do posypania po upieczeniu
Wykonanie:
Jagody płuczemy i zostawiamy do obcieknięcia. Jaja ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Wsypujemy mąkę wymieszaną z solą. Następnie wlewamy mleko i kremówkę. Całość starannie mieszamy.
Formę smarujemy masłem. Na spód wykładamy owoce i zalewamy je ciastem. Clafoutis pieczemy ca 40 minut w temperaturze 180C. Podajemy na ciepło, oprószone cukrem pudrem.
Życzę Wam Smacznego!:-)
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2013/07/clafoutis-z-jagodami.html