Wykonanie
Puszyste, szybkie, łatwe, przepyszne racuszki :) Porcja na około 15 sztuk.Jeśli chcecie dowiedzieć się jak zrobić racuchy
drożdżowe krok po kroku, zapraszam tutaj :)
2,5 szklanki
mąki pszennej30 gramów
drożdży1
jajo1 łyżka
cukru1 łyżka
cukru z
wanilią lub wanilinowego1 i 1/3 szklanki ciepłego
mleka (nie gorącego!)
cukier puder do posypania1 szklanka
jagódMąkę wsypujemy do dużej miski, robimy zagłębienie, rozkruszamy w nim
drożdże, posypujemy
cukrem, zalewamy 1/3 szklanki
mleka, mieszamy parę
razy palcami i zostawiamy na 15 minut do "ruszenia".Następnie do miski nalewamy resztę
mleka, dodajemy
jajo,
cukier waniliowy i mieszamy najpierw łyżką,
potem np. hakiem do
ciasta drożdżowego by masa była jednolita, o konsystencji bardzo gęstej
śmietany.Miskę z
ciastem ustawiamy w ciepłym miejscu (bez przeciągów) na około 40-60 minut do podwojenia objętości.
Jagody myjemy i odsączamy z
wody.Następnie ciasto mieszamy parę
razy łyżką. Nabieramy porcję (kopiasta łyżka) ciasta, wykładamy na rozgrzany
olej, posypujemy z góry
jagodami, lekko je wciskamy w ciasto, smażymy na złoto z obu stron.Uwaga: ciasto na patelnię nakładamy łyżką moczoną w
oleju, wtedy łatwiej nam się odrywa od łyżki.
Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, posypujemy obficie
cukrem pudrem, smacznego :)Rada: Nie wsypujmy od razu całej szklanki
jagód do ciasta przed smażeniem, placki będą zbyt nasiąknięte
sokiem i niezbyt estetyczne w wyglądzie.