Wykonanie
Wprost przepadam za lemon
curd ! Jego
pomarańczowy odpowiednik lubię troszkę mniej, jednak wciąż na tyle bardzo, by uważać, iż to najlepszy krem o tym smaku, jaki kiedykolwiek
jadłam. Przepis pochodzi z The Great British Kitchen, miejsca na które przypadkiem trafiłam w
sieci. Stronę prowadzi The British Food Trust, stawiając sobie za cel propagowanie
wiedzyo tradycyjnej kuchni brytyjskiej.W serwisie znajdziecie ponad 1200 przepisów na rozmaite dania, słodkości i
przetwory,a wszystkie oczywiście
rodem z U.K. Na razie wybrałam kilka z nich i będą sukcesywnieukazywać się w blogu. Dziś, na pierwszy ogień idzie aromatyczny, aksamitnyorange
curd - przysmak sam w sobie, a także świetny dodatek do ciast i deserów.
Składniki na ok 450g gotowego kremu:skórka otarta z 2 średnich
pomarańczysok wyciśnięty z 2 średnich
pomarańczyskórka otarta z 1 średniej
cytrynysok wyciśnięty z 1 średniej
cytryny3 rozkłócone
żółtka225g
cukru125g
masłaWykonanie:Wszystkie składniki wkładamy do garnuszka z grubym dnem i podgrzewamy na malutkim ogniu przez 20-30 minut, od czasu do czasu mieszając. Masa powinna leciutko zgęstnieć. Gdy chcemy, by krem był idealnie gładki, gorącą przecieramy przez sito. Jeśli nam na tym nie zależy, od razu przelewamy do słoiczków. Zostawiamy do wystygnięcia i stężenia. Słoiki zakręcamy i przechowujemy w lodówce. Tak przygotowany orange
curd należy spożyć w ciągu miesiąca.Życzę Wam smacznego! :-)