Wykonanie
Dziś kolejny przepis z książki, o której
pisałam niedawno, że zachwyciła mnie mnogością i różnorodnością pomysłów na wykorzystanie
czekolady w wypiekach oraz deserach. Tytułowy wieniec w "
Czekoladzie" Jacqueline Bellefontaine został umieszczony w dziale poświęconym deserom na ciepło. Autorka zaleca podawanie tuż po wyjęciu z piekarnika. Smakuje wówczas naprawdę znakomicie, ale wystudzone jest również niczego sobie.Do spróbowania tegoż zachęcił mnie niespotykany sposób przygotowania. Zwykle wszelkie wypieki ozdabiamy polewami dopiero po upieczeniu, a tu ciekawostka.. Na dno formy lejemy sos, wykładamy na niego surowe ciasto i w takiej konfiguracji wstawiamy do piekarnika. Troszkę obawiałam się efektu tej kombinacji. Zupełnie niepotrzebnie, gdyż wszystko udało sie doskonale.
Składniki na tortownicę z kominkiem lub formę babkową o śr. 18-20 cm:Ciasto:125g
mąki pszennej100g
brązowego cukru100g miękkiego
masła2
jaja1 łyżka płynnego
miodu2 łyżki
mleka1 łyżeczka
proszku do pieczeniaSos
toffi:40g
masła3 łyżki
brązowego cukru4 łyżki płynnego
miodu2 łyżki
mleka1 łyżka naturalnego
kakao40g
czekolady deserowej50g posiekanych dowolnych
orzechów lub
migdałów - ja użyłam
migdałowych płatkówWykonanie:Sos
toffi:W rondelku podgrzewamy
masło,
miód,
cukier,
kakao i
mleko, cały czas mieszając. Następnie wrzucamy połamaną na kawałki
czekoladę, a gdy się rozpuści wsypujemy
orzechy lub
migdały. Starannie mieszamy. Gotowy sos wlewamy na dno formy i odstawiamy do wystygnięcia i stężenia.Ciasto:Wszystkie składniki ucieramy razem na gładką masę. Ciasto wykładamy na naszą polewę
toffi. Pieczemy około 35 minut w temperaturze 180C. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy na 5 minut w formie. Następnie wyjmujemy i serwujemy na ciepło.
Życzę Wam smacznego! :-)