Wykonanie
Muffinek (muffinków?) upiekłam w swoim życiu niemało, mimo że nie jestem ich gorącą miłośniczką. Wielkim fanem babeczek jest natomiast mój syn, więc powstają głównie dla niego. Jeśli jednak miałabym wybrać takie, które lubię najbardziej, bez wahania wskażę na mocno
cytrynowe, lukrowane muffinki z poniższego przepisu. Są niebywale aromatyczne i pyszne. W ocenie
mogę nie być obiektywna, gdyż uwielbiam
cytrusowe smaki,a te muffiny są
cytrynowe jak żadne inne...
Składniki na 12 sztuk:Muffinki:2,5 szklanki
mąki1/2 szklanki
cukru2
jaja100g roztopionego i wystudzonego
masła250ml
mleka,
maślanki lub
jogurtu naturalnegoskórka otarta z 1-2
cytryn1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonejszczypta
soliLukier:1,5 łyżki
soku z cytryny1/2 szklanki
cukru pudruWykonanie:Muffinki:Przygotowujemy 2 naczynia. W jednym mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki (
mąka,
cukier,
proszek do pieczenia,
soda,
skórka cytrynowa,
sól), a w drugim wszystkie mokre (roztrzepane
jaja,
masło,
mleko, mleko/maślanka/jogurt). Następnie łączymy ze sobą zawartość obydwu naczyń. Muffinkowe papilotki wypełniamy
ciastem nieco powyżej połowy wysokości, maksymalnie do 3/4 wysokości. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180C. Wystudzone smarujemy lukrem.
Lukier:
Cukier puder ucieramy łyżeczką z
sokiem cytrynowym na gładką masę. Ilością soku i
cukru można żonglować, a tym samym zmieniać konsystencję (gęstość) lukru.Życzę Wam smacznego! :-)