ßßß
Muffinek (muffinków?) upiekłam w swoim życiu niemało, mimo że nie jestem ich gorącą miłośniczką. Wielkim fanem babeczek jest natomiast mój syn, więc powstają głównie dla niego. Jeśli jednak miałabym wybrać takie, które lubię najbardziej, bez wahania wskażę na mocno cytrynowe, lukrowane muffinki z poniższego przepisu. Są niebywale aromatyczne i pyszne. W ocenie mogę nie być obiektywna, gdyż uwielbiam cytrusowe smaki,a te muffiny są cytrynowe jak żadne inne...
Składniki na 12 sztuk:Muffinki:2,5 szklanki mąki1/2 szklanki cukru2 jaja100g roztopionego i wystudzonego masła250ml mleka, maślanki lub jogurtu naturalnegoskórka otarta z 1-2 cytryn1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonejszczypta soliLukier:1,5 łyżki soku z cytryny1/2 szklanki cukru pudruWykonanie:Muffinki:Przygotowujemy 2 naczynia. W jednym mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki (mąka, cukier, proszek do pieczenia, soda, skórka cytrynowa, sól), a w drugim wszystkie mokre (roztrzepane jaja, masło, mleko, mleko/maślanka/jogurt). Następnie łączymy ze sobą zawartość obydwu naczyń. Muffinkowe papilotki wypełniamy ciastem nieco powyżej połowy wysokości, maksymalnie do 3/4 wysokości. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180C. Wystudzone smarujemy lukrem.Lukier:Cukier puder ucieramy łyżeczką z sokiem cytrynowym na gładką masę. Ilością soku i cukru można żonglować, a tym samym zmieniać konsystencję (gęstość) lukru.Życzę Wam smacznego! :-)