Wykonanie
Za oknem pogoda w kratkę, czasami jeszcze czuć lato, ale częściej niestety powiewa jesiennym chłodem. Jesienią uwielbiam chodzić na długie spacery, a taka zupa super rozgrzewa gdy
wróci się z chłodnego dworu.Skład (8 porcji):1 mała
dynia piżmowa (3 szklanki puree z dyni),3 kg
pomidorów,2 małe
marchewki,2 białe
cebule,1 główka
czosnku,garść liści
bazylii,1 puszka
mleka kokosowego,2 łyżeczki mielonego
imbiru,2 łyżeczki mielonej
chili,1/2 łyżeczki zielonej pasty
curry,sok z 1
mandarynki,1-2 łyżki
syropu klonowego,
oliwa z oliwek.
Dynię przekroić na pół, położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia skórą do góry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st C i piec około 1 godzinę do miękkości. Z główki
czosnku odkroić część gdzie wszystkie ząbki się łączą, tak żeby odsłonić wnętrze każdego z nich i położyć na blaszce obok dyni są stroną do dołu, górę główki polać odrobiną
oliwy z oliwek. Sprawdzić
czosnek już po 30 minutach, jeśli będzie miękki to wyjąć.
Pomidory i obraną
cebulę pokroić na ćwiarki,
marchewkę pokroić w plasterki. Wszystkie warzywa wymieszać z odrobiną
oliwy z oliwek i
syropu klonowego. Dodać listki
bazylii i wyłożyć wszystkie warzywa na blaszkę i wstawić do piekarnika na około 40 minut (180st C, razem z
dynią).Upieczoną
dynię lekko przestudzić i za pomocą łyżki wyjać część z nasionami i wyrzucić (lub ususzyć nasionka, jak wolisz). Następnie wyjąć miąższ, a skórę wyrzucić.
Dynię wrzucić do dużego garnka razem z resztą warzyw. Dodatkowo wycisnąć miąższ z
czosnku, dodać mielony
imbir,
chili oraz zieloną pastę
curry.Całość zblendować na gładki płyn, postawić na kuchence i gotować na małym ogniu. Gdy całość zgęstnieje dodać
mleko kokosowe i wymieszać.Pod koniec gotowania dodać sok z
mandarynki,
sól i
pieprz do smaku.Podawać z dowolnymi
orzechami, kleksem z
mleka kokosowego oraz
oliwą z oliwek.
Oceń przepis:
Przepis naOpublikowano2015-09-23Czas przygotowania1HCzas gotowania30MCałkowity czas1H 30MŚrednia ocena4na podstawie 3 ocenBezglutenowe
Dynia Przepisy Wegetariańskie obiady ZupyTagi
dynia Jesień
pomidoryAutor
Anna SudołZ zawodu informatyk, z
serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni
absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.Poprzedni wpisWegański
makaron ryżowy z sosem
orzechowymNastępny wpis
Dyniowo-
cynamonowe bułeczki orkiszoweKrem z dyniPierwsza zupa krem z dyni w tym roku :) bardzo [...] Czytaj dalej +Bezglutenowa pizza na spodzie z dyni
Dynia to bardzo wdzięczne i wszechstronne warzywo. [...] Czytaj dalej +Placuszki z dyni bez
mąki i
jajekPyszne, pożywne, nieco orientalne placuszki z dyni [...] Czytaj dalej +Orientalna zupa krem z
soczewicyZupa idealna na zimę, najlepsza zaraz po kremie z [...] Czytaj dalej +