ßßß Cookit - przepis na Zupa z dyni i pieczonych pomidorów

Zupa z dyni i pieczonych pomidorów

nazwa

Wykonanie

Za oknem pogoda w kratkę, czasami jeszcze czuć lato, ale częściej niestety powiewa jesiennym chłodem. Jesienią uwielbiam chodzić na długie spacery, a taka zupa super rozgrzewa gdy wróci się z chłodnego dworu.
Skład (8 porcji):
1 mała dynia piżmowa (3 szklanki puree z dyni),
3 kg pomidorów,
2 małe marchewki,
2 białe cebule,
1 główka czosnku,
garść liści bazylii,
1 puszka mleka kokosowego,
2 łyżeczki mielonego imbiru,
2 łyżeczki mielonej chili,
1/2 łyżeczki zielonej pasty curry,
sok z 1 mandarynki,
1-2 łyżki syropu klonowego,
oliwa z oliwek.
Dynię przekroić na pół, położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia skórą do góry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st C i piec około 1 godzinę do miękkości. Z główki czosnku odkroić część gdzie wszystkie ząbki się łączą, tak żeby odsłonić wnętrze każdego z nich i położyć na blaszce obok dyni są stroną do dołu, górę główki polać odrobiną oliwy z oliwek. Sprawdzić czosnek już po 30 minutach, jeśli będzie miękki to wyjąć.
Pomidory i obraną cebulę pokroić na ćwiarki, marchewkę pokroić w plasterki. Wszystkie warzywa wymieszać z odrobiną oliwy z oliwek i syropu klonowego. Dodać listki bazylii i wyłożyć wszystkie warzywa na blaszkę i wstawić do piekarnika na około 40 minut (180st C, razem z dynią).
Upieczoną dynię lekko przestudzić i za pomocą łyżki wyjać część z nasionami i wyrzucić (lub ususzyć nasionka, jak wolisz). Następnie wyjąć miąższ, a skórę wyrzucić. Dynię wrzucić do dużego garnka razem z resztą warzyw. Dodatkowo wycisnąć miąższ z czosnku, dodać mielony imbir, chili oraz zieloną pastę curry.
Całość zblendować na gładki płyn, postawić na kuchence i gotować na małym ogniu. Gdy całość zgęstnieje dodać mleko kokosowe i wymieszać.
Pod koniec gotowania dodać sok z mandarynki, sól i pieprz do smaku.
Podawać z dowolnymi orzechami, kleksem z mleka kokosowego oraz oliwą z oliwek.
Oceń przepis:
Przepis na
Opublikowano
2015-09-23
Czas przygotowania
1H
Czas gotowania
30M
Całkowity czas
1H 30M
Średnia ocena
4
na podstawie 3 ocen
Bezglutenowe Dynia Przepisy Wegetariańskie obiady Zupy
Tagi
dynia Jesień pomidory
Autor
Anna Sudoł
Z zawodu informatyk, z serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.
Poprzedni wpis
Wegański makaron ryżowy z sosem orzechowym
Następny wpis
Dyniowo-cynamonowe bułeczki orkiszowe
Krem z dyni
Pierwsza zupa krem z dyni w tym roku :) bardzo [...] Czytaj dalej +
Bezglutenowa pizza na spodzie z dyni
Dynia to bardzo wdzięczne i wszechstronne warzywo. [...] Czytaj dalej +
Placuszki z dyni bez mąki i jajek
Pyszne, pożywne, nieco orientalne placuszki z dyni [...] Czytaj dalej +
Orientalna zupa krem z soczewicy
Zupa idealna na zimę, najlepsza zaraz po kremie z [...] Czytaj dalej +
Źródło:http://www.grochemogarnek.pl/2015/09/zupa-z-dyni-i-pieczonych-pomidorow