Wykonanie
Uwielbiam
szparagi. Smakują wspaniale, a do tego można je jeść prawie bezkarnie. Niestety, sezon
szparagowy prawie za nami. Na koniec postanowiłam więc urządzić sobie tydzień pod znakiem
szparagów. Zaczęłam od zielonych.
Składniki:1 kg
zielonych szparagówczerwony pieprzsólmasło klarowanePrzygotowanie:Zacznę od podzielenia się z
Wami moim odkryciem. Znalazłam producenta
szparagów - kupuję u niego uszkodzone
szparagi na kilogramy - cena śmieszna. Uszkodzone - prawie same łepki ;) Dzięki temu w ogóle ich nie obieram. Do tego jak
jadę około godziny 10.00 rano, to są świeżo zebrane z
pola. Są tak cudownie świeże, że podczas gotowanie nie dodaję ani
cukru, ani
soli.Gotujcie
szparagi około 5 minut - pod warunkiem, że są świeże i cienkie, i nie mają zdrewniałych łodyg. Odcedźcie. Na patelni rozgrzejcie
masło klarowane.
Masło klarowne nada im cudowny aromat, który jednak nie przytłoczy smaku delikatnych
zielonych szparagów. Wyłóżcie na patelnię
szparagi. Posypcie
czerwonym pieprzem, tam by wydobyć aromat. Podsmażajcie około 5 minut.Wyłóżcie na talerze i delikatnie posypcie
solą. Smacznego!