ßßß Cookit - przepis na Konfitura z porzeczkoagrestu.

Konfitura z porzeczkoagrestu.

nazwa

Składniki

Wykonanie

Uwielbiam wszystko, dzięki czemu smak lata idzie zamknąć w słoiki i zachować do zimy. Stąd też konfitura z porzeczkoagrestu, doskonała także do ciast i deserów.
Potrzebne składniki:
2 kg porzeczkoagrestu
1/2 szklanki wody
1 kg cukru
Sposób wykonania:
Porzeczkoagrest myjemy, wkładamy do garnka. Dolewamy wody.
Gotujemy na małym ogniu 30 min. Dodajemy 1 kg cukru.
Gotujemy kolejne 30 min. Zostawiamy do następnego dnia.
Następnego dnia gotujemy jeszcze 30 min.
Jeżeli chcemy zachować na zimę to słoiki wkładamy do gorącego piekarnika.
Gorącą konfiturę wlewamy do gorących słoików.
Przykrywamy ręcznikiem.
Smacznego !
Źródło:http://www.paulinakwiatkowska.pl/2013/08/konfitura-z-porzeczkoagrestu.html