Wykonanie
Lubię eksperymentować ze
smakami, dodatkami. Tym razem powstał
arbuzowy deser z
winogronem i kandyzowaną skórką
pomarańczy, która wraz z
miodem fajnie podkreśliła smak deseru.
Potrzebne składniki :1 kg
arbuza330 g
śmietany 12 %3 łyżki
miodu50 g kandyzowanej
skórki pomarańczowej ( ja użyłam firmy Gold Pack )30-40 dkg
winogrona2 łyżki
żelatyny6,7 łyżek
wodySposób wykonania:2 łyżki
żelatyny rozpuszczamy w wodzie. Zostawiamy na kilka minut, żeby natężała. Następnie gotujemy, ale nie doprowadzamy do wrzenia !W czasie oczekiwania na
żelatynę do miski wlewamy 330 g
śmietany 12 %, dodajemy pokrojonego na drobne kawałki
arbuza bez pestek oraz 3 łyżki
miodu. Całość miksujemy ( zostają drobne kawałki
arbuza ). Dodajemy pokrojone wypestkowane
winogrona, 50 g kandyzowanej
skórki pomarańczowej. Dolewamy
żelatyny.Całość przelewamy do pucharków, tak po 4 h deser powinien być gotowy ;)Smacznego !