Wykonanie
Niedawno miałam okazję przypomnieć sobie czasy przedszkolne i wczesnoszkolne... wszystko za sprawą masy cukrowej i lepienia z niej figurek dokładnie w ten sam sposób jak kiedyś plasteliną :) Świetna zabawa- polecam! :)A uśmiech dziecka na widok bajkowego
tortu urodzinowego to najlepszy znak, że było warto poświecić kilka wieczorów na przygotowania!Tort urodzinowy Zuzi:
Torcik na bazie
biszkoptu z tego przepisu w przeliczeniu na tortownicę 26 cm: przepis na
biszkopt rzucany - kto jeszcze nie próbował rzucać tortownicą z gorącym
biszkoptem - POLECAM :)
Biszkopt nasączyłam
sokiem brzoskwiniowym, którym poratowała mnie Sąsiadka Renata (DZIĘKUJĘ!), przełożyłam
dżemem morelowym (również wielkie podziękowania dla Renaty!) i ubitą kremówką 36%.Masa na dekorację
tortu - zaczerpnięta z tego przepisu: Tort plaster
mioduSkładniki:- 57 g miękkiego
masła- pół puszki kajmaku- 1/4 szklanki kwaśnej
śmietany (18%)- 2-3 łyżki wrzącej
wody- 3 płaskie łyżeczki
żelatyny (1 płaska łyżeczka
żelatyny = 1 listek
żelatyny)- folia bąbelkowa przycięta na wymiar tortownicyPrzygotowanie: Ubić
masło z
kajmakiem.
Żelatynę rozpuścić we wrzątku i dodać około 1 łyżki
śmietany. Wymieszać, dodać pozostałą
śmietanę szybko mieszając. Płyn dodać do masy
maślano-kajmakowej i szybko miksować, żeby nie powstały grudki.Tak przygotowaną masą dekorować tort - wierzch i boki (gdy masa jest zbyt rzadka poczekać kilka minut). Udekorowany masą tort obłożyć przyciętą na wymiar folią bąbelkową, a następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin (u mnie cała noc). Następnie delikatnie zdjąć folię z
tortu i udekorować figurkami z masy cukrowej.SMACZNEGO :)