Wykonanie
semolina
cake with
banana-quark filling
Wyjątkowo leniwy poniedziałkowy poranek trzeba było przypieczętować czymś specjalnym. Może pamiętacie ciasto z
kaszy manny, które swego czasu pojawiło się na blogu. Możliwe, że kojarzycie też sernik
bananowy. Dziś postanowiłam połączyć te dwa dania, zainspirowana pomysłem Karoliny Dudek... Który nie raz jeszcze powtórzę.
/1 porcja/- 40g
kaszy manny- 20g
mąki żytniej- 1
jajko- 1 łyżeczka
syropu z agawy- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 40ml
mleka- 2 łyżki
twarożku- 1
bananKaszę mieszamy z
mąką i
proszkiem do pieczenia, dodajemy
mleko,
jajko,
syrop z agawy i mieszamy. Do lekko natłuszczonej ceramicznej foremki nakładamy na dno trochę ciasta, na to układamy warstwę z
banana zmiażdżonego z
twarożkiem i przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 40 minut. Studzimy, wyjmujemy z foremki, i zajadamy.