ßßß
semolina cake with banana-quark filling
Wyjątkowo leniwy poniedziałkowy poranek trzeba było przypieczętować czymś specjalnym. Może pamiętacie ciasto z kaszy manny, które swego czasu pojawiło się na blogu. Możliwe, że kojarzycie też sernik bananowy. Dziś postanowiłam połączyć te dwa dania, zainspirowana pomysłem Karoliny Dudek... Który nie raz jeszcze powtórzę.
/1 porcja/- 40g kaszy manny- 20g mąki żytniej- 1 jajko- 1 łyżeczka syropu z agawy- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia- 40ml mleka- 2 łyżki twarożku- 1 bananKaszę mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia, dodajemy mleko, jajko, syrop z agawy i mieszamy. Do lekko natłuszczonej ceramicznej foremki nakładamy na dno trochę ciasta, na to układamy warstwę z banana zmiażdżonego z twarożkiem i przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 40 minut. Studzimy, wyjmujemy z foremki, i zajadamy.