ßßß Cookit - przepis na Sernik z białą czekoladą

Sernik z białą czekoladą

nazwa

Wykonanie

Sernik z białą czekoladą i musem malinowym
Składniki :
1 kg sera mielonego na sernik
1 szklanka cukru
100 g białej czekolady
5 jajek
1 budyń waniliowy
1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% lub 36%
Mus malinowy:
1 szklanka świeżych lub mrożonych malin
3 łyżki cukru
Dodatki:
duża blacha do pieczenia
szczelna tortownica z odpinaną obręczą o średnicy 21 cm
Sposób przygotowania:
Tortownicę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia wypuszczonym na zewnątrz. Sernik pieczony będzie w kąpieli wodnej, dlatego potrzebna jest również gruba folia aluminiowa, którą szczelnie owiniemy tortownicę z zewnątrz i zabezpieczymy przed wniknięciem do jej wnętrza wody. Wewnętrzne boki tortownicy można również wyłożyć folią aluminiową dla uzyskania podobnego efektu lekko wyrzeźbionych boków sernika jak na zdjęciu.
Wszystkie składniki do ciasta z lodówki wyjmujemy na kilka godzin przed przyrządzeniem sernika, aby miały one temperaturę pokojową. Sernik nie posiada spodu, natomiast można go upiec.
Mus malinowy:
Maliny zmiksować na gładką masę. Następnie przetrzeć przez sito, dodać cukier i dokładnie wymieszać.
Sernik:
Piekarnik nagrzać do 175°C.
Czekoladę połamać na mniejsze fragmenty i przełożyć do żaroodpornej miski. Ustawić miskę nad rondlem z gotującą się wodą i podgrzewać, aż do całkowitego rozpuszczenia się. Odstawić do przestygnięcia.
Ser przełożyć do miski wraz z cukrem oraz budyniem, następnie zmiksować na średnich obrotach miksera, aż masa będzie gładka i jednolita. Zmniejszyć obroty, stopniowo dodawać po jednym jajku miksując każde około 20 sekund. Dodać śmietanę oraz białą czekoladę i miksować, aż do całkowitego połączenia się składników masy.
W czajniku zagotować wodę (do wykorzystania potrzebna będzie objętość jednego czajnika).
Masę serową przelać do przygotowanej wcześniej formy. Następnie za pomocą łyżeczki na wierzch sernika nakładać cienkim strumieniem mus malinowy w kilkunastu miejscach tworząc kółeczka o niewielkiej średnicy (tak, by były na powierzchni sernika i nie zatapiały się w masie). Za pomocą wykałaczki nakreślić delikatnie kilka ósemek, łącząc ze sobą kolejne malinowe kółeczka i tworząc finezyjne kształty.
Na środku blaszki ustawić tortownicę owiniętą szczelnie folią aluminiową, po czym wlać do niej gorącą wodę z czajnika. Wstawić do piekarnika i piec 15 minut w temperaturze 175°C, następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec jeszcze przez 1,5 godziny. Po upieczeniu pozostawić sernik w zamkniętym piekarniku na 15 minut. Następnie delikatnie uchylić drzwiczki i odczekać kolejne 10 minut. Wyjąć sernik z piekarnika i całkowicie przestudzić.
Zdjąć obręcz i wstawić do lodówki bez przykrycia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Serwować z musem malinowym.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_sernik-z-biala-czekolada.html