Wykonanie
Sernik z
białą czekoladą i musem
malinowymSkładniki :1 kg
sera mielonego na sernik1 szklanka
cukru100 g
białej czekolady5
jajek1
budyń waniliowy1/2 szklanki
śmietanki kremówki 30% lub 36%Mus malinowy:1 szklanka świeżych lub mrożonych
malin3 łyżki
cukruDodatki:duża blacha do pieczeniaszczelna tortownica z odpinaną obręczą o średnicy 21 cmSposób przygotowania:Tortownicę nasmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia wypuszczonym na zewnątrz. Sernik pieczony będzie w kąpieli
wodnej, dlatego potrzebna jest również gruba folia aluminiowa, którą szczelnie owiniemy tortownicę z zewnątrz i zabezpieczymy przed wniknięciem do jej wnętrza
wody. Wewnętrzne boki tortownicy można również wyłożyć folią aluminiową dla uzyskania podobnego efektu lekko wyrzeźbionych
boków sernika jak na zdjęciu.Wszystkie składniki do ciasta z lodówki wyjmujemy na kilka godzin przed przyrządzeniem sernika, aby miały one temperaturę pokojową. Sernik nie posiada
spodu, natomiast można go upiec.Mus malinowy:
Maliny zmiksować na gładką masę. Następnie przetrzeć przez sito, dodać
cukier i dokładnie wymieszać.Sernik:Piekarnik nagrzać do 175°C.
Czekoladę połamać na mniejsze fragmenty i przełożyć do żaroodpornej miski. Ustawić miskę nad rondlem z gotującą się
wodą i podgrzewać, aż do całkowitego rozpuszczenia się. Odstawić do przestygnięcia.
Ser przełożyć do miski wraz z
cukrem oraz
budyniem, następnie zmiksować na średnich obrotach miksera, aż masa będzie gładka i jednolita. Zmniejszyć obroty, stopniowo dodawać po jednym
jajku miksując każde około 20 sekund. Dodać
śmietanę oraz
białą czekoladę i miksować, aż do całkowitego połączenia się składników masy.W czajniku zagotować
wodę (do wykorzystania potrzebna będzie objętość jednego czajnika).Masę
serową przelać do przygotowanej wcześniej formy. Następnie za pomocą łyżeczki na wierzch sernika nakładać cienkim strumieniem mus malinowy w kilkunastu miejscach tworząc kółeczka o niewielkiej średnicy (tak, by były na powierzchni sernika i nie zatapiały się w
masie). Za pomocą wykałaczki nakreślić delikatnie kilka ósemek, łącząc ze sobą kolejne
malinowe kółeczka i tworząc finezyjne kształty.Na środku blaszki ustawić tortownicę owiniętą szczelnie folią aluminiową, po czym wlać do niej gorącą
wodę z czajnika. Wstawić do piekarnika i piec 15 minut w temperaturze 175°C, następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec jeszcze przez 1,5 godziny. Po upieczeniu pozostawić sernik w zamkniętym piekarniku na 15 minut. Następnie delikatnie uchylić drzwiczki i odczekać kolejne 10 minut. Wyjąć sernik z piekarnika i całkowicie przestudzić.Zdjąć obręcz i wstawić do lodówki bez przykrycia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.Serwować z musem
malinowym.