Wykonanie
Składniki na 6-8 porcji:Ciasto na naleśniki:2 szklanka
mąki pszennej0,5 litra
mleka1
jajkoszczypta
soli2 łyżki
oleju plus odrobina do smażeniaFarsz:1 cała
pierś z kurczakapuszka
ananasów1 duża
papryka czerwona2 łyżki
majonezu10 listków świeżej
bazyliisólpieprzSposób przygotowania:Ciasto na naleśniki:
Mąkę przesiać do miski. Wbić
jajko, dodać szczyptę
soli a następnie stopniowo dolewać
mleko cały czas intensywnie mieszając za pomocą miksera, aż powstanie gładkie ciasto naleśnikowe. Na koniec dodać
olej i dokładnie wymieszać.Na patelni o średnicy 25 cm rozgrzać odrobinę
oleju. Wlać tyle ciasta, aby pokryło całą powierzchnię patelni cienką warstwą. Smażyć na średnim ogniu po minucie z każdej strony.Farsz:
Pierś z kurczaka oczyścić, opłukać pod bieżąca
wodą i poprószyć z każdej strony
solą oraz
pieprzem. Na patelni rozgrzać
olej a następnie smażyć pierś równomiernie z każdej strony. Odstawić do przestygnięcia.W maszynce zmielić usmażoną wcześniej
pierś z kurczaka.
Paprykę pokroić na cienkie plasterki,
ananas w trójkąty. Wszystkie składniki połączyć ze sobą w jednym naczyniu, dodać
majonez i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku posiekanymi listkami
bazylii oraz
solą i
pieprzem.Naleśniki podawać wypełnione farszem i złożone na pół, udekorowane
bazylią i plastrami
ananasa.