Wykonanie
Najlepsza domowa karpatka z kremem
Składniki :Ciasto:5
jajek1 szklanka
wody1 szklanka
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia½ kostki
margaryny kostkowej np. Kasi bądź
Palmyszczypta
soliKrem:½ litra
mleka6 łyżek
cukru1 opakowanie
cukru wanilinowego2 pełne łyżki
mąki pszennej1 pełna łyżka
mąki ziemniaczanej1 opakowanie masła roślinnego – 250 gSposób przygotowania:Krem:Z podanej ilości
mleka odlać pół szklanki, wsypać
mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i dobrze wymieszać.Do reszty
mleka dodać
cukier oraz
cukier wanilinowy, po czym zagotować.Kiedy
mleko zacznie wrzeć, wlać rozrobioną masę i mieszać, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Odstawić do przestygnięcia.Do kremu dodawać stopniowo
masło roślinne cały czas ucierając za pomocą miksera. Wstawić do lodówki.Ciasto:Do wysokiego garnka wlać
wodę, dodać
margarynę oraz szczyptę
soli i podgrzewać, aż do całkowitego rozpuszczenia się. Następnie dodać przesianą
mąkę z łyżeczką
proszku do pieczenia ciągle mieszając, aż do uzyskania gęstej masy. Gdy masa delikatnie przestygnie wbijać
jaja pojedynczo, cały czas miksując, aż do uzyskania jednolitej masy.Ciasto podzielić na dwie części, przełożyć do dwóch form nasmarowanych tłuszczem i posypanych
mąką pszenną bądź wyłożonych papierem do pieczenia. Następnie wstawić do piekarnika i piec 15 – 20 minut w temperaturze 200°C. Ostudzić.Na jedno z upieczonych ciast nałożyć krem i przykryć je drugim
ciastem, odstawić w chłodne miejsce. Karpatkę podawać posypaną
cukrem pudrem.