Wykonanie
26 Października 2014 Gotowanie ze stylemJak sami wiecie
ziemniaki mają tak szerokie zastosowanie, że można wykorzystać je nie tylko do wielu różnych potraw, ale także jako samodzielne danie. Placki ziemniaczane można przyrządzić na wiele różnych sposobów: na słodko, na słono, z
cebulą, placki ziemniaczane z gotowanych
ziemniaków, placki po węgiersku. Dziś na blogu przepis na chrupiące i złociste placki ziemniaczane na słodko.
Składniki na 12 placków :1 kg
ziemniaków3 pełne łyżki stołowe
mąki2
jajka1 łyżka stołowa
cukru plus do posypania placków
olej do smażeniaSposób przygotowania:
Ziemniaki obrać ze skórki, następnie zetrzeć na tarce na gładką masę lub przepuścić przez maszynkę. Dodać
jajka,
mąkę oraz
cukier i dokładnie wymieszać.Na patelni rozgrzać
olej, nakładać po 3 łyżki stołowe masy ziemniaczanej na każdy placek i wygładzić łyżką. Każdy placek smażyć po dwóch stronach na rumiany kolor.Placki ziemniaczane podawać posypane
cukrem.