ßßß Cookit - przepis na Śledzie w sosie koperkowym

Śledzie w sosie koperkowym

nazwa

Wykonanie

25 Lutego 2014 Gotowanie ze stylem
Śledzie w sosie koperkowym z dodatkiem musztardy, octu winnego i ogórków konserwowych. W sam raz na smaczną zakąskę bądź śniadanie. Dobrze jest przyrządzić dzień wcześniej aby śledzie przeszły aromatem przypraw. Sos śmietanowomajonezowy jest dość ciężki, ale za to bardzo smaczny. Aby zatem obniżyć jego wartość kaloryczną można dodać mniejszą ilość majonezu, natomiast zamiast śmietany użyć gęstego jogurtu.
Składniki na 3-4 porcje:
5-6 filetów śledziowych
1/2 pęczka świeżego koperku
2 - 3 ogórki konserwowe
1/2 szklanki majonezu
4 łyżki śmietany
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
1 łyżeczka białego octu winnego
pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Filety moczyć w zimnej wodzie 4-5 godzin. Następnie osuszyć, pokroić na paski i przełożyć do miski.
Koperek opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, posiekać na drobno.
Ogórki konserwowe obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę.
Sos:
Majonez wymieszać ze śmietaną, musztardą, octem, posiekanym koperkiem i ogórkami, doprawić pieprzem do smaku i dokładnie wymieszać.
Wykończenie:
Śledzie polać sosem i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki przykryte szczelnie folią aluminiową na 1-2 godziny.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_sledzie-w-sosie-koperkowym.html