ßßß Cookit - przepis na Minestrone alla Milanese

Minestrone alla Milanese

nazwa

Wykonanie

Składniki na 6 porcji:
Wywar:
2-3 litry wody
200 g wołowiny
2 marchwie
1 pietruszka
1 mały seler korzeniowy
1 cebula średniej wielkości
sól, pieprz
natka pietruszki
Pozostałe składniki:
2 marchwie
3 łodygi selera naciowego
100 g białej kapusty
1 ziemniak
1 cebula średniej wielkości
3 łyżki oliwy z oliwek bądź oleju roślinnego
1 cukinia
15 listków świeżej bazylii
2 ząbki czosnku
80 g twardego sera np. bursztynu bądź rubinu
sól i pieprz do smaku
200 g makaronu muszelki, małe (conchigliette)
Sposób przygotowania:
Wywar:
Do dużego garnka wlać wodę.
Mięso oczyścić i opłukać. Marchew, cebulę, pietruszkę oraz seler obrać, pokroić na połówki i przełożyć wraz z mięsem do garnka z wodą. Doprawić pieprzem i solą do smaku a następnie gotować na wolnym ogniu około
1 , 5 godziny.
Po tym czasie dodać dużą garść natki pietruszki i gotować jeszcze przez około 30 - 40 minut. Wywar można doprawić do smaku ponownie solą i pieprzem.
Zupa:
Marchew i ziemniaki obrać a następnie pokroić w kostkę o boku 1 cm. Cebulę obrać i grubo posiekać.
Łodygi selera naciowego oraz cukinię pokroić w kostkę o boku 1 cm. Kapustę białą grubo poszykować.
Przygotowane warzywa (marchew, cebulę, seler oraz kapustę białą) przełożyć do dużego garnka z 3 łyżkami oliwy i obsmażyć przez 3 minuty mieszając od czasu do czasu. Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia, po czym dodać cukinię, zmniejszyć ogień i gotować całość przez 15 minut, co pewien czas mieszając. Podczas gotowania doprawić zupę solą oraz pieprzem do smaku.
Dodać makaron i gotować przez 6 minut al dente mieszając co 2 minuty, następnie zdjąć garnek z ognia.
Do oddzielnego naczynia przełożyć listki bazylii, czosnek i 10 łyżek wywaru z zupy, po czym zmiksować na gładką i jednolitą masę.
Wlać papkę do garnka z zupą i zamieszać, sprawdzić czy nie trzeba doprawić solą i pieprzem.
Zupę minestrone podawać posypaną startym serem.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_minestrone-alla-milanese.html