Wykonanie
Składniki na 6 porcji:
Wywar:2-3 litry
wody200 g
wołowiny2 marchwie1
pietruszka1 mały
seler korzeniowy1
cebula średniej wielkości
sól,
pieprznatka pietruszkiPozostałe składniki:2 marchwie3
łodygi selera naciowego100 g
białej kapusty1
ziemniak1
cebula średniej wielkości3 łyżki
oliwy z oliwek bądź
oleju roślinnego1
cukinia15 listków świeżej
bazylii2 ząbki
czosnku80 g
twardego sera np.
bursztynu bądź rubinu
sól i
pieprz do smaku200 g
makaronu muszelki, małe (conchigliette)Sposób przygotowania:
Wywar:Do dużego garnka wlać
wodę.
Mięso oczyścić i opłukać.
Marchew,
cebulę,
pietruszkę oraz
seler obrać, pokroić na połówki i przełożyć wraz z
mięsem do garnka z
wodą. Doprawić
pieprzem i
solą do smaku a następnie gotować na wolnym ogniu około1 , 5 godziny.Po tym czasie dodać dużą garść
natki pietruszki i gotować jeszcze przez około 30 - 40 minut.
Wywar można doprawić do smaku ponownie
solą i
pieprzem.Zupa:
Marchew i
ziemniaki obrać a następnie pokroić w kostkę o
boku 1 cm.
Cebulę obrać i grubo posiekać.
Łodygi selera naciowego oraz
cukinię pokroić w kostkę o
boku 1 cm.
Kapustę białą grubo poszykować.Przygotowane warzywa (
marchew,
cebulę,
seler oraz
kapustę białą) przełożyć do dużego garnka z 3 łyżkami
oliwy i obsmażyć przez 3 minuty mieszając od czasu do czasu. Wlać
bulion, doprowadzić do wrzenia, po czym dodać
cukinię, zmniejszyć ogień i gotować całość przez 15 minut, co pewien czas mieszając. Podczas gotowania doprawić zupę
solą oraz
pieprzem do smaku.Dodać
makaron i gotować przez 6 minut al dente mieszając co 2 minuty, następnie zdjąć garnek z ognia.Do oddzielnego naczynia przełożyć listki
bazylii,
czosnek i 10 łyżek
wywaru z zupy, po czym zmiksować na gładką i jednolitą masę.Wlać papkę do garnka z zupą i zamieszać, sprawdzić czy nie trzeba doprawić
solą i
pieprzem.Zupę minestrone podawać posypaną
startym serem.