ßßß Cookit - przepis na Dietetyczne muffiny jabłkowo-makowe

Dietetyczne muffiny jabłkowo-makowe

nazwa

Wykonanie

Muffiny pachnące miodem, cynamonem i jabłkami. Pyszne, wilgotne i puszyste. Bez cukru, słodzone miodem i tartymi jabłkami. Takich kalorii nie musicie się bać :)
Składniki na 12 sztuk:
Suche:
250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 duża łyżeczka cynamonu
3 duże łyżki maku
Mokre:
3 jabłka
2 jajka (osobno białka i żółtka)
4 łyżki płynnego miodu
100 jogurtu greckiego
3 łyżki płynnego oleju kokosowego
1. Jabłka obierz, umyj i zetrzyj na tarce.
2. Mąkę, cynamon, sodę i proszek do pieczenia przesiej przez sitko. Dodaj mak.
3. W osobnej misce ubij białka jaj, następnie dalej miksując dodaj miód. Wyłącz mikser i dodaj żółtka, olej i jogurt. Delikatnie wymieszaj.
4. Do masy wsyp suche składniki, następnie dodaj starte jabłka i wymieszaj łyżką.
5. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
6. Formę do pieczenia muffinów wyłóż papilotkami, napełnij każdą ciastem (prawie do pełna). Możesz posypać babeczki makiem i/lub ulubionymi bakaliami.
7. Piecz ok. 25 minut.
8. Pozostaw do wystygnięcia.
Energia
(1 sztuka)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
184 kcal
5 g
5 , 7 g
28 g
3 , 8 g
GDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)
9 %
10 %
8 %
10 %
15 %
Źródło:http://www.powiedzdietomnie.pl/2016/01/dietetyczne-muffiny-jabkowo-makowe.html