Wykonanie
Muffiny pachnące
miodem,
cynamonem i
jabłkami. Pyszne, wilgotne i puszyste. Bez
cukru, słodzone
miodem i tartymi
jabłkami. Takich kalorii nie musicie się bać :)Składniki na 12 sztuk:Suche:250 g
mąki pszennej pełnoziarnistej1 łyżeczka
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 duża łyżeczka
cynamonu3 duże łyżki
makuMokre:3
jabłka2
jajka (osobno
białka i
żółtka)4 łyżki płynnego
miodu100
jogurtu greckiego3 łyżki płynnego
oleju kokosowego1.
Jabłka obierz, umyj i zetrzyj na tarce.2.
Mąkę,
cynamon,
sodę i
proszek do pieczenia przesiej przez sitko. Dodaj
mak.3. W osobnej misce ubij
białka jaj, następnie dalej miksując dodaj
miód. Wyłącz mikser i dodaj
żółtka,
olej i
jogurt. Delikatnie wymieszaj.4. Do masy wsyp suche składniki, następnie dodaj starte
jabłka i wymieszaj łyżką.5. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.6. Formę do pieczenia muffinów wyłóż papilotkami, napełnij każdą
ciastem (prawie do pełna). Możesz posypać babeczki
makiem i/lub ulubionymi
bakaliami.7. Piecz ok. 25 minut.8. Pozostaw do wystygnięcia.Energia(1 sztuka)
BiałkoTłuszczWęglowodanyBłonnik184 kcal5 g5 , 7 g28 g3 , 8 gGDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)9 %10 %8 %10 %15 %