Wykonanie
Zgodnie z najnowszymi zaleceniami IŻŻ
warzywa i owoce powinny stanowić co najmniej połowę tego, co jemy. Nie jest to żadne zaskoczenie, od dawna wiadomo że mają one ogromne znaczenie w profilaktyce chorób cywilizacyjnych i w zasadzie nie da się jeść zdrowo, stroniąc od tego co nam
daje natura. Pytanie tylko, jak przemycać je w codziennej diecie. Są różne sposoby - koktajle, zupy kremy, surówki. Można też od czasu do czasu spróbować warzyw w
curry, które przygotowane w odpowiedni sposób przekonają każdego! ;)Składniki (2-3 porcje):Pasta
curry:kawałek
imbiru - ok. 2 cm3 ząbki
czosnku1 zielona
ostra papryczka - bez nasion, jeśli chcesz łagodne
curryszczypta
solimały pęczek świeżej
kolendrysok z połowy
limonkiewentualnie łyżka
mleka kokosowegoGłówne składniki:300 g różyczek
brokułów1 mała
czerwona cebula, pokrojona w krążki1
czerwona papryka, pokrojona w drobne paski200 g
fasolki szparagowej1 łyżeczka
oleju kokosowego400 ml
mleczka kokosowego3/4 szklanki
wodyopcjonalnie 200 g
krewetek (może być też
pierś z kurczaka)1. Zrób pastę
curry - wrzuć wszystkie składniki do blendera i zmiksuj do konsystencji pasty.2. Pokrój
cebulę w krążki i wrzuć do garnka z
olejem kokosowym. Kiedy zmięknie, dodaj obrane
krewetki lub pokrojone w cienkie paski
mięso.3. Po chwili dorzuć resztę warzyw, wymieszaj z pastą
curry, wlej
mleczko kokosowe i
wodę. W razie potrzeby dolej trochę więcej
wody. Duś chwilę pod przykryciem, aż uznasz że warzywa są gotowe.4. Przelej do miseczki i udekoruj
kolendrą.