ßßß Cookit - przepis na Warzywa w curry.

Warzywa w curry.

nazwa

Wykonanie

Zgodnie z najnowszymi zaleceniami IŻŻ warzywa i owoce powinny stanowić co najmniej połowę tego, co jemy. Nie jest to żadne zaskoczenie, od dawna wiadomo że mają one ogromne znaczenie w profilaktyce chorób cywilizacyjnych i w zasadzie nie da się jeść zdrowo, stroniąc od tego co nam daje natura. Pytanie tylko, jak przemycać je w codziennej diecie. Są różne sposoby - koktajle, zupy kremy, surówki. Można też od czasu do czasu spróbować warzyw w curry, które przygotowane w odpowiedni sposób przekonają każdego! ;)
Składniki (2-3 porcje):
Pasta curry:
kawałek imbiru - ok. 2 cm
3 ząbki czosnku
1 zielona ostra papryczka - bez nasion, jeśli chcesz łagodne curry
szczypta soli
mały pęczek świeżej kolendry
sok z połowy limonki
ewentualnie łyżka mleka kokosowego
Główne składniki:
300 g różyczek brokułów
1 mała czerwona cebula, pokrojona w krążki
1 czerwona papryka, pokrojona w drobne paski
200 g fasolki szparagowej
1 łyżeczka oleju kokosowego
400 ml mleczka kokosowego
3/4 szklanki wody
opcjonalnie 200 g krewetek (może być też pierś z kurczaka)
1. Zrób pastę curry - wrzuć wszystkie składniki do blendera i zmiksuj do konsystencji pasty.
2. Pokrój cebulę w krążki i wrzuć do garnka z olejem kokosowym. Kiedy zmięknie, dodaj obrane
krewetki lub pokrojone w cienkie paski mięso.
3. Po chwili dorzuć resztę warzyw, wymieszaj z pastą curry, wlej mleczko kokosowe i wodę. W razie potrzeby dolej trochę więcej wody. Duś chwilę pod przykryciem, aż uznasz że warzywa są gotowe.
4. Przelej do miseczki i udekoruj kolendrą.
Źródło:http://www.powiedzdietomnie.pl/2016/01/warzywa-w-curry.html