ßßß Cookit - przepis na Jednogarnkowy gulasz wołowy z ziemniakami i marchewką.

Jednogarnkowy gulasz wołowy z ziemniakami i marchewką.

nazwa

Wykonanie

Zimą, gdy za oknem szaro ( ewentualnie biało ), mokro i zimno, często mam ochotę na jedzenie, które dobrze mnie ogrzeje... Na pierwszy ogień zazwyczaj leci curry ( na przykład Tikka masala ), ale mam też innych faworytów... szczególnie lubię dania jednogarnkowe! Doskonałym przykładem jest gulasz z łopatki z ziemniakami czy indyk z batatami .
Dziś dołącza do nich kolejne danie jednogarnkowe :) Wołowina z ziemniakami !
Spróbujcie koniecznie :)
Wszystko możecie przygotować wcześniej a np po powrocie z pracy tylko do piekarnika !
Składniki :
* 600 g chudej wołowiny, pokrojonej w dużą kostkę,
* 1 łyżeczka słodkiej papryki,
* 1/2 - 1 łyżeczki pikantnej papryki,
* 1 łyżeczka suszonego tymianku,
* szczypta soli i pieprzu,
* 1 łyżka oliwy,
* 3 duże ziemniaki, obrane i pokrojone na 6 części,
* 2 średniej wielkości marchewki, obrane i pokrojone w skośne kawałki o grubości około 1 cm,
* 1 -2 cebule, obrane i pokrojone na 4 części,
* 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
* 3 ząbki czosnku, obrane,
* 2 liście laurowe,
* 4 ziarna ziela angielskiego,
* 5 ziaren pieprzu,
* 450 ml bulionu,
Przygotowanie :
W misce zmieszaj oliwę, obie papryki, tymianek, szczyptę soli i pieprzu, dorzuć mięso dokładnie wymieszaj. Zakryj i odstaw do lodówki na 2-3 godziny ( najlepiej na noc ).
Do naczynia żaroodpornego włóż mięso i wszystkie pozostałe składniki.
Wstaw do piekarnika i piecz około 1 , 5 godziny w 170 stopniach.
Po tym czasie zarówno mięso jak i warzywa powinny być mięciutkie.
Smacznego !
Źródło:http://www.jusiagotuje.pl/2016/01/jednogarnkowy-gulasz-woowy-z.html