Wykonanie
Zimą, gdy za oknem szaro ( ewentualnie biało ), mokro i zimno, często mam ochotę na jedzenie, które dobrze mnie ogrzeje... Na pierwszy ogień zazwyczaj leci
curry ( na przykład Tikka
masala ), ale mam też innych faworytów... szczególnie lubię dania jednogarnkowe! Doskonałym przykładem jest gulasz z
łopatki z
ziemniakami czy
indyk z
batatami .Dziś dołącza do nich kolejne danie jednogarnkowe :)
Wołowina z
ziemniakami !Spróbujcie koniecznie :)Wszystko możecie przygotować wcześniej a np po powrocie z pracy tylko do piekarnika !
Składniki :* 600 g chudej
wołowiny, pokrojonej w dużą kostkę,* 1 łyżeczka
słodkiej papryki,* 1/2 - 1 łyżeczki
pikantnej papryki,* 1 łyżeczka suszonego
tymianku,* szczypta
soli i
pieprzu,* 1 łyżka
oliwy,* 3 duże
ziemniaki, obrane i pokrojone na 6 części,* 2 średniej wielkości
marchewki, obrane i pokrojone w skośne kawałki o grubości około 1 cm,* 1 -2
cebule, obrane i pokrojone na 4 części,* 2 łyżki
koncentratu pomidorowego,* 3 ząbki
czosnku, obrane,* 2
liście laurowe,* 4 ziarna
ziela angielskiego,* 5 ziaren
pieprzu,* 450 ml
bulionu,
Przygotowanie :W misce zmieszaj
oliwę, obie
papryki,
tymianek, szczyptę
soli i
pieprzu, dorzuć
mięso dokładnie wymieszaj. Zakryj i odstaw do lodówki na 2-3 godziny ( najlepiej na noc ).Do naczynia żaroodpornego włóż
mięso i wszystkie pozostałe składniki.Wstaw do piekarnika i piecz około 1 , 5 godziny w 170 stopniach.Po tym czasie zarówno
mięso jak i warzywa powinny być mięciutkie.Smacznego !