ßßß Cookit - przepis na Pączki pieczone w piekarniku na tłusty czwartek

Pączki pieczone w piekarniku na tłusty czwartek

nazwa

Wykonanie

Jest taki dzień w roku, gdy każdy po słodkości sięga, każdy o tym dniu pamięta, choć to święto ruchome, każdy tego dnia za jakimś „tłustym kąskiem” się rozgląda. Pączki, faworki, oponki, donuty, gniazdka czy inne słodkości poranną kawkę nam umilają. I pomimo, iż tradycja nakazuje zjeść jednego aby o pomyślność na cały rok zadbać, rzadko na jednym się kończy. Tłusty czwartek już za rogiem, więc aby zadbać o nasze brzuchy proponuję tradycyjne pączki zamienić na pączki pieczone w piekarniku. Zdecydowanie lżejsze, pyszne i pomimo, iż przez niektórych nazywane bułeczkami drożdżowymi, godnie reprezentują pączkowy ród tego dnia. Oryginalny przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku, ja natomiast wprowadziłam kilka zamienników. No to co zaczynamy!
Pączki pieczone w piekarniku
Składniki:
–Drożdżowy rozczyn–
Drożdże 50 g (w temperaturze pokojowej)
Mleko 100ml ( w temperaturze pokojowej)
Mąka pszenna pełnoziarnista 1 łyżka
Cukier trzcinowy lub ksylitol 1 łyżeczka
–Ciasto na pączki–
Mąka 370 g ( u mnie 270 g mąka pszenna pełnoziarnista + 100 g mąka z amarantusa)
50g cukru trzcinowego lub ksylitolu
Sól 3/4 łyżeczki
Jajka 3 szt ( w temperaturze pokojowej)
Olej kokosowy 150g ( oryginalnie masło 170g)
–Budyń waniliowy–
Mleko 250 ml
Cukier trzcinowy lub ksylitol 1 łyżeczka
1 żółtko (białko zostawić do smarowania wierzchu pączków)
Wanilia 1 laska
Olej kokosowy lub masło 1 łyżka
Mąka ziemniaczana 1 łyżka
Woda 15 ml
Uwaga: Mleko, drożdże oraz jajka proponuję wyjąć wcześniej z lodówki aby się ociepliły.
Przepis na pączki pieczone w piekarniku:
Drożdżowy rozczyn:
W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże, cukier, i mąkę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do momentu aż się porządnie spienią. Z mojego doświadczenia radzę kubeczek z drożdżami wstawić od razu do miski, w której zamierzamy wyrabiać ciasto na pączki. Mój rozczyn drożdżowy bardzo szybko podwoił a nawet potroił swoją objętość ;).
Ciasto na pączki
Do miski, w której będziemy wyrabiać ciasto przesiewamy mąką, dodajemy cukier, sól i mieszamy. Dodajemy rozczyn drożdżowy, mieszamy, następnie stopniowo (cały czas mieszając) dodajemy jajka. Ciasto zagniatamy rękoma około 10 minut lub 7 minut przy pomocy robota kuchennego na 3-4 poziomie mocy (ciasto ma być w miarę gładkie). Po tym czasie dodajemy olej kokosowy lub miękkie masło i ponownie wyrabiamy ciasto 10 minut lub 7 przy pomocy robota. Otrzymane ciasto ma być elastyczne i błyszczące, z łatwością będzie odchodziło od rąk i brzegów miski. Tak przygotowane ciasto przykrywamy szmatką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto należy uderzyć pięścią, szybko zagnieść w kulkę i wyłożyć je na blat podsypany mąką. Na blacie ciasto delikatnie zagniatamy, po czym rozpłaszczamy je dłonią na placek o grubości 1 cm. Za pomocą szklanki wycinamy kółka. Każde kółko rozpłaszamy dodatkowo w dłoni, nakładamy łyżeczkę nadzienia i zawijamy końce do środka tak by uformować kuleczkę. Tak przygotowanego pączka wkładamy w papilotkę do muffinek, układamy na blaszce i odstawiamy jeszcze na 30 minut. Według przepisu wychodzi ok. 16 pączków, moje są nieco mniejsze więc wyszło ich więcej. Wierzch pączków smarujemy białkiem, piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C i pieczemy 13-15 minut.
Nadzienie budyniowe:
Wodę zagotowujemy w garnku, gdy zacznie wrzeć dolewamy 150 ml mleka. Do lekko podgrzanego mleka dodajemy cukier, olej kokosowy oraz miąższ z wanilii. W pozostałych 100 ml mleka rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i żółtko jaja tak by pozbyć się grudek. Gdy mleko w garnku się zagotuje, zmniejszamy ogień i powoli, ciągle mieszając wlewamy przygotowaną masę. Budyń cały czas mieszamy do momentu aż zgęstnieje, następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia.
Pączki pieczone w piekarniku po lekkim wystudzeniu możemy jeszcze dodatkowo polukrować lub posypać cukrem pudrem. A jeśli nie jesteście fanami pączków zapraszam po przepis na zeszłoroczną, słodką alternatywę, którą śmiało możemy przygotować na zapusty. Pomimo, iż pączki pieczone w piekarniku to mniej kaloryczna wersja tradycyjnych, smażonych w głębokim tłuszczu, nie oznacza, że możemy się nimi bezkarnie objadać. Pamiętajcie umiar i zdrowy rozsądek to podstawa!
Pozdrawiam
SmakUla.
Podziel się...
Źródło:http://www.smakula.pl/przepisy/paczki-pieczone-w-piekarniku-na-tlusty-czwartek