Wykonanie
HomeSŁODKOŚCIDANIA REGIONALNE
rogale ala marcińskie

Już niedługo 11 .XI a więc tradycyjnie
rogale marcińskie, a dlaczego u mnie ala bo nie miałam białego
maku tylko nadzienie zrobiłam ze zwykłym
makiem..Produkty:Ciasto:1 szklanka ciepłego
mleka1 łyżka suchych
drożdży (12 g) lub 24 g
drożdży świeżych1
jajkopół łyżeczki ekstraktu z
wanilii3,5 szklanki
mąki pszennej3 łyżki
cukruszczypta
soli225 g
masła, w temperaturze pokojowej (z tego 2 łyżki odjąć do ciasta)Wykonanie:
Drożdże rozrabiamy z łyżeczką
cukru odrobiną
mleka oraz
maki ,musi
mieć gęstość
śmietany..odstawiamy do wyrośnięcia..
Mąkę przesiewamy dodajmy
cukier ,ekstrakt
waniliowy ,szczyptę
soli ,
jajko oraz wyrośnięte
drożdże..Wyrabiamy jak każde inne
ciasto drożdżowe ,ale nie za długo.Dodajemy roztopione
masło..łączymy z masą aż do połączenia.Wkładamy na 1 h do lodówki..farsz:Nadzienie:300 g białego
maku ja jak już napisałam dałam zmykły
mak100 g masy marcepanowej3/4 szklanki
cukru pudru2 łyżki kandyzowanej
skórki pomarańczowej2 łyżki gęstej kwaśnej
śmietany 18%1 szklanka pokruszonych
biszkoptówPonadto:1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
mleka do posmarowania10 dag
orzechów włoskich lub laskowych do posypaniaWykonanie
Mak i
orzechy sparzyć gorącą
wodą, po 15 minutach odcedzić i osączyć. Zmielić dwukrotnie w maszynce razem z
migdałami. Masę marcepanową rozetrzeć mikserem z
cukrem pudrem, dodać zmielony
mak z
bakaliami, okruszki
biszkoptowe i posiekaną
skórkę pomarańczową. Dobrze wymieszać, dodać
śmietanę – ale tylko tyle by uzyskać dość zwartą, ale plastyczną masę. Masa nie powinna być zbyt płynna, ani zbyt twarda (reguluje się jej konsystencję dodając stopniowo
śmietanę).Ciasto na rogaliki rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 65 x 34 cm i pokroić na 12 trójkątów (o długich bokach). Rozsmarować najpierw
masło a pózniej nadzienie zostawiając mały margines na wszystkich bokach trójkąta – zwijać rogaliki zaczynając od najszerszego
boku, w kierunku wierzchołka. Ułożyć na blaszce, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 40 – 50 minut lub do podwojenia objętości.Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Wyrośnięte
rogale posmarować
jajkiem roztrzepanym z
mlekiem i piec około 20 – 30 minut, aż się ładnie zezłocą.* Wyjać na kratkę i jeszcze ciepłe polać lukrem, posypać orzeszkami lub posiekanymi
migdałami.
Lukier:1 szklanka
cukru pudru2 – 3 łyżki gorącej
wodySkładniki roztrzeć w naczyniu grzbietem łyżki, do gładkości. Gęstość lukru regulować dodatkiem
wody lub
cukru pudru.Historia
rogalaRogal świętomarciński –
rogal z nadzieniem z białego
maku tradycyjnie przygotowywany w Poznaniu i okolicznych obszarach Wielkopolski z okazji dnia św. Marcina – 11 listopada.
Rogale świętomarcińskie są głównym wypiekiem podczas obchodów dnia ulicy Święty Marcin w Poznaniu.Tradycja ta wywodzi się z czasów pogańskich, gdy podczas jesiennego święta składano bogom ofiary z wołów lub w zastępstwie – z ciasta zwijanego w wole rogi. Kościół przejął ten zwyczaj, łącząc go z postacią św. Marcina. Kształt ciasta interpretowano jako nawiązanie do podkowy, którą miał zgubić koń świętego.źródło: pl.wikipedia.orgPowiązany przepis:uszka tradycyjne do barszczułazanki wegetariańskieWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator

Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyflaki wołowetort walentynkowyzapiekanka z
brokułami i
kurczakiemAKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIIDANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA
MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z
KARKÓWKIKREMY
NAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKI
RYBY /
OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStrony
CIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY
STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarnikuMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy
