Wykonanie
Homechleb pszenny własnego wypieku


PRODUKTY:3 szklanki
pszennej mąki 4801 i 1/2 dag świeżych
drożdży1 płaska łyżeczka
soli1 szklanka (250 ml)
wody o temperaturze pokojowejWYKONANIE:Do miski wsypujemy
mąkę i
drożdże ,które rozkruszamy rękoma.Wlewamy
wodę i łączymy razem drewnianą łyżką.Ciasto powinno być dość gęste..Przykrywamy naturalną ściereczką i odstawiamy na 12-18 h.Do zimnego piekarnika wstawiamy garnek 20 -22 cm/żeliwny lub naczynie żaro/.nagrzewamy piekarnik do 220 stopni wraz z garnkiem przez 10 minut..Wyciągamy garnek i wkładamy do niego ciasto ,przykrywamy ,wstawiamy do piekarnika na 25 minut.Ściągamy pokrywę pozostawiamy ciasto na następne 25 minut..zmniejszając temperaturę do 200 stopni..Po wyciągnięciu nożem tępą stroną odcinamy od ścian garnka .odstawiamy na drewnianej desce do wystygnięcia..Życzę smacznegoProszę nie zazdrościć mi zapachu tylko sami spróbujcie jakie to proste ..Powiązany przepis:tosty dla wegetarianzupa fasolowaWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator

Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyflaki wołowetort walentynkowyzapiekanka z
brokułami i
kurczakiemKategorieAKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIIDANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA
MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z
KARKÓWKIKREMY
NAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKI
RYBY /
OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStrony
CIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY
STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarnikuMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy
