ßßß Cookit - przepis na chleb pszenny własnego wypieku

chleb pszenny własnego wypieku

nazwa

Wykonanie

Home
chleb pszenny własnego wypieku
PRODUKTY:
3 szklanki pszennej mąki 480
1 i 1/2 dag świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka soli
1 szklanka (250 ml) wody o temperaturze pokojowej
WYKONANIE:
Do miski wsypujemy mąkę i drożdże ,które rozkruszamy rękoma.Wlewamy wodę i łączymy razem drewnianą łyżką.Ciasto powinno być dość gęste..Przykrywamy naturalną ściereczką i odstawiamy na 12-18 h.Do zimnego piekarnika wstawiamy garnek 20 -22 cm/żeliwny lub naczynie żaro/.nagrzewamy piekarnik do 220 stopni wraz z garnkiem przez 10 minut..
Wyciągamy garnek i wkładamy do niego ciasto ,przykrywamy ,wstawiamy do piekarnika na 25 minut.Ściągamy pokrywę pozostawiamy ciasto na następne 25 minut..zmniejszając temperaturę do 200 stopni..
Po wyciągnięciu nożem tępą stroną odcinamy od ścian garnka .odstawiamy na drewnianej desce do wystygnięcia..
Życzę smacznego
Proszę nie zazdrościć mi zapachu tylko sami spróbujcie jakie to proste ..
Powiązany przepis:
tosty dla wegetarian
zupa fasolowa
Współpraca
O blogu
Witam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.
Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.
Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.
Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisów
Zakaz kopiowania zdjęć z naszego blogu
Najnowsze wpisy
flaki wołowe
tort walentynkowy
zapiekanka z brokułami i kurczakiem
Kategorie
AKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWE
BEZ KATEGORII
DANIA DIETETYCZNE
DANIA GŁÓWNE
DANIA MIĘSNE
DANIA REGIONALNE
DANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNE
DANIA Z KARKÓWKI
KREMY
NAPOJE / KOKTAJLE
PRZYSTAWKI
RYBY / OWOCE MORZA
SAŁATKI / SURÓWKI
SŁODKOŚCI
SOSY
ZUPY
Strony
CIASTECZKA
DOBRE RADY
KONTAKT
PRZELICZNIK KULINARNY
SAVOIR-VIVRE PRZY STOLE
Współpraca
Popularne przepisy
chałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarniku
Meta
Zaloguj się
Kanał RSS z wpisami
Kanał RSS z komentarzami
WordPress.org
Polecamy
Źródło:http://www.ugotujmycos.pl/chleb-pszenny