Wykonanie
HomeALKOHOLE DOMOWE
likier MalibuPolecam przepis na
Malibu własnej roboty..Już dawno miałam ochotę na spróbowanie przepisu..Na pewno zagości u mnie od tej
pory w barku na stałeSkładniki:200 g wiórek
kokosowych1 szklanka
spirytusu1 puszka
mleka skondensowanego słodzonego1 puszka
mleka skondensowanego niesłodzonegoWykonanie
Wiórki kokosowe wkładamy do słoiczka zalewamy
spirytusem i szczelnie zakręcamy.Odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce na minimum 3 dni jednak im dłużej stoi tym jest lepsze.. Przecedzamy wiórki ,które możemy wykorzystać do wypieków..Mieszamy
mleka ze sobą , dodajemy
spirytus i miksujemy.
Malibu przelewamy do butelki i odstawiamy w chłodne miejsce.Gotowe do spożycia ..Na zdrowie !!!Kilka słów z Wikipedii o
MalibuHistoria
Malibu rozpoczyna się na Barbados, wyspie położonej na Morzu Karaibskim w archipelagu Małych Antyli. Tamtejsza ludność zajmowała się produkcją
rumu od połowy XVII wieku.
Rum wytwarzany był z melasy, która powstawała jako produkt uboczny przy przeróbce trzciny cukrowej, dlatego destylarnie umiejscowione były przy jej plantacjach. W 1893 roku niemieccy bracia Stades założyli na Barbados The West Indies Distillery destylarnię, której celem był eksport
rumu do Niemiec, to właśnie w niej w wyniku połączenia karaibskiego
rumu i ekstraktu
kokosowego powstało
Malibu. Początkowo firma The Twelve Island of Shipping Company dystrybuowała
Malibu na wyspach Antyli ale cieszyło się ono tak ogromnym powodzeniem, że wkrótce jego sława obiegła cały świat i
kokosowy likier zyskał status międzynarodowego
alkoholu. W ostatnich latach produkt
Malibu otrzymał wiele prestiżowych wyróżnień; w latach 2003 – 2005 była to nagroda The Impact Magazine ‘Hot Brand’, a w roku 2006
Malibu uhonorowano za umacnianie
marki i okrzyknięte zostało ikoną rynku.źródło: pl.wikipedia.orgPowiązany przepis:
nalewka z
mleka skondensowanego i
kawyciasto
cappuccino bez pieczeniaWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyflaki wołowetort walentynkowyzapiekanka z
brokułami i
kurczakiemAKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIIDANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA
MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z
KARKÓWKIKREMY
NAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKI
RYBY /
OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStrony
CIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY
STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarnikuMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy