ßßß Cookit - przepis na Łatwe ciasto z czarną porzeczką

Łatwe ciasto z czarną porzeczką

nazwa

Wykonanie

Mamy ochotę na szybkie ciasto? Nie ma nic prostszego jak upiec ciasto z owocami. Mogą to być owoce mrożone z własnego ogródka czy ze sklepowej zamrażalki. Ja upiekłam z czarną porzeczką.Jak wiadomo czarne porzeczki posiadają szczególne właściwości zdrowotne.
Składniki:
4 jajka
4 łyżki cukru
3 łyżki miodu
5 łyżek oleju
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek mrożonej czarnej porzeczki (w sezonie świeża)
Wykonanie:
Oddzielić żółtka od białek.
Naczynie z białkami włożyć na kilka minut do zamrażalki by szybko je schłodzić.
Do żółtek dodać miód i ubić mikserem (można miód zastąpić cukrem).
Kiedy masa będzie puszysta dolać 5 łyżek oleju i nadal miksować.
Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Włożyć do piekarnika na 15 minut w temp. pieczenia ok 200 st. C.(Podpiec)
Wyjąć białka dosypać odrobinę soli i ubić na sztywną pianę.
Kiedy piana będzie ubita na sztywny puch dosypywać cukier i ubijać.
Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika.
Posypać porzeczkami.
Na wierzch nałożyć pianę z białek i ponownie włożyć do nagrzanego piekarnika.
Zmniejszyć temperaturę na ok. 160-180 st.
Piec jeszcze ok 15-20 minut.
Ciekawostka: Zimne białka z odrobiną soli łatwiej jest ubić na sztywną pianę.
Myślę, że takie ciasto z kieliszeczkiem porzeczkowej naleweczki smakowało by gliwickim morsom których spotkałam 9 stycznia 2016 roku którzy zażywali kąpieli w lodowatej wodzie na jeziorze w Czechowicach koło Gliwic.
Źródło:http://tanie-gotowanie.pl/latwe-ciasto-z-czarna-porzeczka