Wykonanie
Wystarczy kilka składników i ugotujemy smaczną zupę. Krupnik z
kaszą jaglana i jęczmienną pospołu.Składniki:4 łyżki
kaszy jaglanej4 łyżki
kaszy jęczmiennej drobnejpotarte na tarce warzywa (1
marchewka, kawałek
selera, 1
pietruszka, posiekana
cebula)250 g.
kiełbasy wędzonej lub
boczku.200 ml. kwaśnej
śmietanyPrzyprawy:
sól,
pieprz,
lubczyk, zielona
pietruszka.Wykonanie:

Do ok 1,5 litra zimnej
wody (lub
wywaru mięsnego ok 1,5 litra) wrzucić warzywa.Dosypać
kaszę mazurską.Przykryć.Gotować na małym ogniu.Kiedy
kasza będzie miękka dosypać wypłukaną
kaszę jaglaną.Gotować ok. 10 minut pod przykryciem.Pod koniec gotowania doprawić do smaku
solą i
przyprawami.Wyłączyć dopływ ognia.Dodać pól kubka
śmietany i pozostawić chwilę by zupa nabrała smaku i aromatu.Uwaga: Zupę podajemy gorącą z kleksem
śmietany na wierzchu.Jeśli zostanie nam zupa na następny dzień wystarczy dodać
przecier pomidorowy i mamy inną zupę. Równie smaczną.Całkowity koszt zależy od tego w jakiej cenie kupimy poszczególne produkty. I tak ja kupiłam …
śmietana 330 g. -1,55 (zostanie nam 130 g.)
kiełbasa 200 g.- 3,00
Kasza plus warzywa