Wykonanie
Jeżeli szukać ciekawych pomysłów na święta ten przepis na pewno Was zachwyci. Mocno
czekoladowe mufinki z niespodzianką nugatową w środku, udekorowane lekkim
śmietanowo –
kakaowym kremem.
Składniki:250g
mąki3/4 szklanki
cukru3 łyżki
kakao1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia0,5 szklanki
oliwy1 szklanka
mleka2
jajkaczekoladki nugatowe 100g0,5 l
śmietanki kremówkifix do bitej śmietany2 łyżki
kakao2 łyżki
cukru pudruposypkaWykonanie:Suche składniki:
mąkę,
cukier,
kakao i
proszek do pieczenia mieszamy w jednej misce.W drugiej misce mieszamy składniki mokre:
oliwę,
mleko,
jajka. Następnie składniki mokre przelewamy do składników suchych. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.Foremki do babeczek napełniamy w 1/3 wysokości masą ciasta. Następnie do każdej foremki dodajemy kawałek nugata i przykrywamy go warstwą ciastaBabeczki wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut.
Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec bujania dodajemy fix,
kakao i
cuekier puder. Dalej ubijamyGotową masę przekładamy do szprycy i dekorujemy nią ostudzone babeczki.Na koniec oprószamy babeczki posypkąZ przepisu wychodzi około 12 – 15 przepysznych babeczek.