ßßß Cookit - przepis na Barszcz wigilijny na zakwasie

Barszcz wigilijny na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Tradycyjny barszcz czerwony, wigilijny na zakwasie. Mocno esencjonalny, bo przygotowany z dodatkowej, dużej ilości buraków. Podstawa wigilijnego stołu.
W przepisie znajdziecie porady jak przygotować pyszny i esencjonalny barszcz, jak go gotować i co zrobić, by nie stracił koloru. Odsyłam również do przepisu na zakwas z buraków, który jest podstawą dobrego, wigilijnego barszczu. Jest naprawdę banalnie prosty w przygotowaniu, a do tego bardzo zdrowy i aromatyczny, więc warto używać właśnie zakwasu buraczanego, zamiast octu czy soku z cytryny.
W przepisie piszę kiedy wykonywać kolejne kroki i finał gotowania opisałam jako „w dniu podania”, czyli u większości z Was w Wigilię. I wtedy barszcz będzie faktycznie gotowy i można go jeść. Natomiast gorąco zachęcam do wykonania wszystkiego o 1 dzień wcześniej – czyli dodania zakwasu 1 dzień przed Wigilią. Taki odstany, gotowy barszcz jest jeszcze lepszy – smaki się przegryzają. Dzięki temu jest też mniej pracy w samą Wigilię ;)
Barszcz wigilijny podajemy z uszkami z grzybami lub z krokietami z wegetariańskim nadzieniem, np. z grzybów lub kapusty z grzybami.
ok. 2 l barszczu, tj. porcje dla 8 osób
Składniki
wywar z grzybów
5 suszonych borowików, ewentualnie podgrzybków
1/2 szklanki wody
wywar warzywny
2 średnie marchewki
1 korzeń pietruszki
1/4 korzenia selera
1 mała cebula
1 mały por
1 liść laurowy
2 kulki ziela angielskiego
1,5 l wody
1,5 kg buraków
1 łyżeczka soli
7 kulek pieprzu
1/2 łyżeczki majeranku
do dodania na koniec
0 , 4 do 0 , 5 l zakwasu z tego przepisu
dodatkowa sól
dodatkowy pieprz
ewentualnie szczypta cukru
Wykonanie
Minimum 5 dni przed gotowaniem barszczu
nastawić zakwas buraczany – tutaj przepis
Dzień wcześniej
grzyby namoczyć w wodzie, a następnie gotować je około 30 min. w tej samej wodzie, na średnim ogniu
wszystkie warzywa na wywar obrać i pokroić na niewielkie kawałki. Umieścić je w garnku, dodać przyprawy oraz wodę i gotować ok. 1 godziny
oba wywary przecedzić i połączyć
buraki obrać i zetrzeć na tarce, w mocnym malakserze lub w maszynce z przystawką do tarcia warzyw. Drobno starte buraki oddadzą najwięcej smaku
wywar zagotować, wrzucić do niego starte buraki i natychmiast zmniejszyć ogień na mały. Doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Następnie garnek zestawić z ognia i odstawić na noc (lub minimum kilka godzin) w chłodne miejsce lub jeśli na dłużej to do lodówki, by naciągnął
W dniu podania
wywar z burakami przecedzić i podgrzać – nie może się zagotować
wtedy dodać przecedzony zakwas z buraków i podgrzewać przez ok. 5 min., ale nie można dopuścić do zawrzenia zupy. Barszczu z zakwasem nie wolno gotować, bo straci kolor i aromat. Ilość zakwasu zależy od tego jak kwaśny Wam wyjdzie oraz jaki lubicie smak. Ja wlałam cały zakwas czyli 0,5 l i tyle proponuję. Natomiast jeśli wolicie delikatniejszą zupę lub wyszedł Wam kwaśny, mocny zakwas, to dodajcie 0,4 l lub nawet mniej – najlepiej dodawać partami i próbować, natomiast należy pamiętać, że właściwy smak będzie dopiero po podgrzaniu zupy przez kilka minut, a najlepiej po odstaniu, gdy smaki się „przegryzą”
doprawić do smaku dodatkową ilością soli i pieprzu, ewentualnie też cukru
gotową zupę podgrzać, by była gorąca, ale tak, by nie zawrzała. Podawać najlepiej na podgrzanych talerzach, gdyż taka nie całkiem gorąca szybko stygnie
Opublikowano: 21 grudnia 2015
Przepis własny, na podstawie przepisu z rodzinnego domu.
Lubisz? :)
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Dżem brzoskwiniowy z wanilią
Truskawki w czekoladzie
Koktajl malinowo-bananowy z miodem
Pieczone bataty
Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/barszcz-wigilijny-na-zakwasie