Wykonanie
< Święta Bożego Narodzenia w DaniiTosty z
brzoskwiniami i
jogurtem >Wigilia w Danii
W Dani święta spędzamy wedle duńskiej tradycji, dlatego na naszym
stole są dania typowe dla kolacji wigilijnej tego
kraju, jemy także deser
ryżowy z sosem
wiśniowym a do kolacji pijemy
czerwone wino.Jemy dwa dania
mięsne z dodatkami:Flæskesteg-
pieczeń wieprzową która na wierzchu ma chrupiącą skórę, do tego
ziemniaki gotowane w wodzie, do pieczeni podaje się brązowy sos oraz
czerwoną kapustę na słodko.
Kaczka pieczona -moja ulubiona potrawa, więc jeśli jest już
kaczka na
stole, to nie zamienię jej na nic innego tego wieczoru.Do
kaczki podaje się specjalne malutkie ziemniaczki smażone w karmelu oraz
czerwoną kapustę, która tak samo jak ziemniaczki jest w tonacji słodkiej ,dlatego czerwone
wytrawne wino zdaje się być czymś wprost idealnym, dla przełamania tej
słodyczy.
Kapustę czerwoną można kupić już gotową w sklepie, nasza
kapusta wyszła bardzo dobra bo została zmodyfikowana przez teściową, która odparowała
ocet i dodała do
kapusty trochę
masła oraz „ribsgele” czyli coś podobnego do
dżemu z
czerwonej porzeczki.Kolację wigilijna w Dani należy zaliczyć raczej do tłustych i ciężko strawnych, również deser jest kaloryczny i tłusty ponieważ robi się go na tłustej
śmietanie, wszystko to jednak jest pyszne tego wieczoru i nikt tego dnia nie wylicza sobie zjedzonych kalorii, śmiało sięgając po dokładkę. W końcu święta są tylko raz w roku.Po kolacji tańczymy tradycyjny taniec wokół choinki trzymając się za ręce i śpiewamy kilka duńskich kolęd ze śpiewnika,
potem rozdajemy sobie prezenty, uciechy jest co nie miara, przecież każdy lubi dostawać prezenty i prezenciki a zwłaszcza dzieci.Na deser jemy
pudding ryżowy nazywany „Ris ala mande” który, podaje się z gorącym
wiśniowym /czereśniowym sosem. Jeśli są dzieci w domu
ryż rozdziela się do dwóch osobnych naczyń i do każdego wkłada się ukryty cały
migdał, ten komu trafi się
migdał podczas jedzenia dostaje w nagrodę upominek. Dlatego są dwa upominki, jeden dla dziecka i jeden dla osoby dorosłej.Podczas Wigili nie je się żadnych przekąsek ani ciast. Nie ma w duńskiej kulturze także tradycji łamania się opłatkiem.Kolacja zaczyna się o godzinie 18 . 00 ale goście przychodzą zazwyczaj trochę wcześniej by o 18 . 00 zacząć już jeść zwłaszcza gdy są małe dzieci w domach. Goście rozchodzą się do domów około godziny 23 . 00 jeśli są w domach malutkie dzieci to nawet o 22 . 00 aby gospodarze mogli położyć je swobodnie spać.Pasterka zaczyna się w kościołach podobnie jak w naszym
kraju, pół godziny przed północą. Do kościoła idą wtedy nie tylko praktykujący wierni ale także pozostali aby posłuchać muzyki organowej oraz śpiewanych kolęd. Nocny spacer jest znakomity po tak obfitej i ciężkiej kolacji a ulice mienią się kolorowymi lampkami oraz dekoracjami. W taki dzień (prawie) każdy radosny.
W Dani używa się słowa” Hygge” które, nie ma dosłownego przetłumaczenia na
język polski, funkcjonuje ono w kulturze duńskiej i oznacza ono sztukę tworzenia przytulnej atmosfery z rodziną, przyjaciółmi, ciepło domowego ogniska, intymność w której czujemy się dobrze, miło, bezpiecznie i nie tylko w święta, ale w każdy dzień który sprawi ze spędziliśmy „Hygge” czas, nawet po pracy we własnym domu, przy lampce
wina z żoną czy mężem oglądając dobre wieczorne kino, czy kubku
herbaty z kawałkiem ciasta lub książką w ręku, spędzając udany czas z osobami które kochamy, czas dla nas samych wart określenia” Hygge”. Myślę że czas świąteczny jest inny i trochę magiczny, może ta
magia nie jest dla każdego, jednak ja swój uważam za bardzo „Hygge” a kiedy patrzyłam na swojego szczęśliwego synka to pomyślałam sobie : czy może być coś cenniejszego dla mnie niż takie momenty? Święta zaliczam do spełnionych.
About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Święta Bożego Narodzenia w DaniiTosty z
brzoskwiniami i
jogurtem >