ßßß Cookit - przepis na „Ris à la mande” -duński świąteczny pudding migdałowo- ryżowy

„Ris à la mande” -duński świąteczny pudding migdałowo- ryżowy

nazwa

Wykonanie

< Naleśniki Wegetariańskie z dipiem czosnkowym
Flæskesteg- duńska pieczeń wieprzowa >
Risalamande jest świątecznym duńskim deserem na bazie specjalnego krótko ziarnistego ryżu, tłustej śmietanie, posiekanych migdałach, prawdziwej wanilii oraz ciepłym sosie wiśniowym.
Deser ten podaje się w dniu Wigilii , po obiedzie. Do tego pysznego tradycyjnego duńskiego specjału wkłada się cały migdał, ten kto znajdzie migdał w swojej miseczce dostaje świąteczny podarunek od gospodarza domu, który zaprosił Cię na kolację Wigilijną. W praktyce jeśli w domu są dzieci, wkłada się jeden dodatkowy migdał do miseczek z deserem dla dzieci oraz jeden do miseczek dla dorosłych, szykuje się więc dwa świąteczne podarunki tak aby prezencik dostało i dziecko i dorosły.
Deser jest tak pyszny i popularny że już pod koniec listopada wystawiany jest na sklepowe półki. Kilka firm produkuje ten deser, zatem wybór opakowań oraz ich wielkość jest różnorodna. Nie muszę jednak przekonywać, że domowy pudding ryżowy smakuje najlepiej, zwłaszcza jeśli ktoś ma wieloletnią praktykę w jego przygotowywaniu.
Do deseru obowiązkowo podaje się sos wiśniowy, który natomiast kupuje się najczęściej gotowy ze sklepu, mamy do wyboru różne firmy które taki sos robią, tańsze oraz droższe warianty. Sos do polania ryżu musi być podgrzany, takim ciepłym polewa się pudding.
Deser ryżowy powinno się na dzień Wigilii przygotować samodzielnie w domu, nie należy to do trudnych rzeczy. Ja ryż robię samodzielnie, jednak sos kupuje gotowy ze sklepu w szklanym słoiku jednej z topowych duńskich marek „den gamle fabric”.
Ostatnio widziałam też gotowe sosy wiśniowe sprowadzane z Dani do Polski, są w kartonikach. (foto poniżej)
Składniki na pudding ryżowy: na ok. 6 osób
130g krótkiego ryżu (grødris) lub ryż do risotto
szczypta soli
1 laska wanilii
1 litr mleka tłustego
2 łyżki cukru
1-2 garści posiekanych obranych migdałów bez skóry
(lub gotowe słupki migdała do kupienia w sklepie)
250 ml śmietany kremówki tłustej
Jak zrobić pudding ryżowy:
Do większego garnka wlewamy mleko, dodajemy przekrojoną na pół laskę wanili- miąższ wydłubać i dać do mleka.
Kiedy mleko się zagotuje dodajemy krótki ryż, zminejszamy płomień, gotujemy na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu.
Gotujemy tak ok 45-50 min. do momentu aż ryż wchłonie całe mleko i powstanie tzw.owsianka.
(Jeśli używany jest ryż do risotto trzeba obserwować uważniej kiedy wchłonie mleko,ja nie robiłam osobiście z tego ryżu ponieważ w Danii mam specjalny ryż do tego deseru)
Pod koniec gotowania dodajemy do ryżu cukier, mieszamy.
Odstawiamy garnek do wystygnięcia.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno.
Kiedy ryż nam wystygnie,dodajemy ubitą śmietanę oraz posiekane migdały.Mieszamy.
Tak przygotowany deser przekładamy do miseczek.
Podajemy z ciepłym sosem wiśniowym.
Jeśli pudding jest zbyt gęsty i zwarty należy go nieco rozluźnić dodając stopniowo mleka i mieszać do uzyskania dobrej konsystencji.
Risalamande sprzedawany w plastikowym pojemniczku w sklepie:
About Pani Kucharka
View all posts by Pani Kucharka >
< Naleśniki Wegetariańskie z dipiem czosnkowym
Flæskesteg- duńska pieczeń wieprzowa >
Źródło:http://panikucharka.pl/moja-skandynawia/ris-la-mande-swiateczny-tradycyjny-deser-dunski