Wykonanie
< Naleśniki Wegetariańskie z dipiem
czosnkowymFlæskesteg- duńska
pieczeń wieprzowa >
Risalamande jest świątecznym duńskim deserem na bazie specjalnego krótko ziarnistego
ryżu, tłustej
śmietanie, posiekanych migdałach, prawdziwej
wanilii oraz ciepłym sosie
wiśniowym.Deser ten podaje się w dniu Wigilii , po obiedzie. Do tego pysznego tradycyjnego duńskiego specjału wkłada się cały
migdał, ten kto znajdzie
migdał w swojej miseczce dostaje świąteczny podarunek od gospodarza domu, który zaprosił Cię na kolację Wigilijną. W praktyce jeśli w domu są dzieci, wkłada się jeden dodatkowy
migdał do miseczek z deserem dla dzieci oraz jeden do miseczek dla dorosłych, szykuje się więc dwa świąteczne podarunki tak aby prezencik dostało i dziecko i dorosły.Deser jest tak pyszny i popularny że już pod koniec listopada wystawiany jest na sklepowe półki. Kilka firm produkuje ten deser, zatem wybór opakowań oraz ich wielkość jest różnorodna. Nie muszę jednak przekonywać, że domowy
pudding ryżowy smakuje najlepiej, zwłaszcza jeśli ktoś ma wieloletnią praktykę w jego przygotowywaniu.Do deseru obowiązkowo podaje się sos
wiśniowy, który natomiast kupuje się najczęściej gotowy ze sklepu, mamy do wyboru różne firmy które taki sos robią, tańsze oraz droższe warianty. Sos do polania
ryżu musi być podgrzany, takim ciepłym polewa się
pudding.Deser
ryżowy powinno się na dzień Wigilii przygotować samodzielnie w domu, nie należy to do trudnych rzeczy. Ja
ryż robię samodzielnie, jednak sos kupuje gotowy ze sklepu w szklanym słoiku jednej z topowych duńskich marek „den gamle fabric”.Ostatnio widziałam też gotowe sosy
wiśniowe sprowadzane z Dani do Polski, są w kartonikach. (foto poniżej)
Składniki na
pudding ryżowy: na ok. 6 osób130g krótkiego
ryżu (grødris) lub
ryż do risottoszczypta
soli1
laska wanilii1 litr
mleka tłustego2 łyżki
cukru1-2 garści posiekanych obranych
migdałów bez skóry(lub gotowe słupki
migdała do kupienia w sklepie)250 ml
śmietany kremówki tłustejJak zrobić
pudding ryżowy:Do większego garnka wlewamy
mleko, dodajemy przekrojoną na pół laskę
wanili- miąższ wydłubać i dać do
mleka.Kiedy
mleko się zagotuje dodajemy krótki
ryż, zminejszamy płomień, gotujemy na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu.Gotujemy tak ok 45-50 min. do momentu aż
ryż wchłonie całe
mleko i powstanie tzw.owsianka.(Jeśli używany jest
ryż do risotto trzeba obserwować uważniej kiedy wchłonie
mleko,ja nie robiłam osobiście z tego
ryżu ponieważ w Danii mam specjalny
ryż do tego deseru)Pod koniec gotowania dodajemy do
ryżu cukier, mieszamy.Odstawiamy garnek do wystygnięcia.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno.Kiedy
ryż nam wystygnie,dodajemy ubitą
śmietanę oraz posiekane
migdały.Mieszamy.Tak przygotowany deser przekładamy do miseczek.Podajemy z ciepłym sosem
wiśniowym.Jeśli
pudding jest zbyt gęsty i zwarty należy go nieco rozluźnić dodając stopniowo
mleka i mieszać do uzyskania dobrej konsystencji.
Risalamande sprzedawany w plastikowym pojemniczku w sklepie:
About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Naleśniki Wegetariańskie z dipiem
czosnkowymFlæskesteg- duńska
pieczeń wieprzowa >