ßßß Cookit - przepis na Pudding z komosy ryżowej

Pudding z komosy ryżowej

nazwa

Wykonanie

Składniki
(na dwie porcje)
- ½ szklanki komosy ryżowej (ok. 90g),
- ½ szklanki mleka (ok. 100 ml),
- 2 łyżki płatków migdałowych (ok. 20g),
- 1 łyżeczka cukru (ok. 5g),
- ziarenka laski wanilii.
Sposób przygotowania
1. Komosę ryżową płuczemy i gotujemy ok. 15 min.
2. Ugotowaną komosę ryżową zalewamy mlekiem z dodatkiem wanilii, cukru i odstawiamy pod przykryciem na ok. 15 min.
3. Pudding z komosy obsypujemy uprażonymi migdałami
- błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i obniża poziom cholesterolu,
- wapń (pochodzący z komosy i mleka), który jest składnikiem kości i zębów,
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z migdałów), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 220 g
Energia: 248 , 5 kcal
Białko: 8,4 g
Tłuszcze: 7 , 5 g
Węglowodany: 39 , 2 g
Błonnik pokarmowy : 2 , 7 g
Smaczneg o i zdr o we go
Źródło:http://trojkolorowakuchnia.blogspot.com/2015/09/pudding-z-komosy-ryzowej.html