Wykonanie
Składniki(na dwie porcje)- ½ szklanki komosy ryżowej (ok. 90g),- ½ szklanki
mleka (ok. 100 ml),- 2 łyżki
płatków migdałowych (ok. 20g),- 1 łyżeczka
cukru (ok. 5g),- ziarenka
laski wanilii.Sposób przygotowania1. Komosę
ryżową płuczemy i gotujemy ok. 15 min.2. Ugotowaną komosę
ryżową zalewamy
mlekiem z dodatkiem
wanilii,
cukru i odstawiamy pod przykryciem na ok. 15 min.3.
Pudding z komosy obsypujemy uprażonymi
migdałami- błonnik pokarmowy, który
daje uczucie sytości i obniża poziom cholesterolu,- wapń (pochodzący z komosy i
mleka), który jest składnikiem kości i zębów,- wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z
migdałów), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo.Wartość odżywcza jednej porcji:Porcja waży: ok. 220 gEnergia: 248 , 5 kcal
Białko: 8,4 gTłuszcze: 7 , 5 gWęglowodany: 39 , 2 gBłonnik pokarmowy : 2 , 7 gSmaczneg o i zdr o we go