ßßß
Składniki (4 spore porcje):500 g wołowiny gulaszowej5 łyżek oleju2 czerwone cebule350 ml passaty pomidorowejok. 500 g obranej dyniprzyprawy: 5 goździków, 5 ziaren zielonego kardamonu, 1 łyżeczka kuminu, 1 łyżeczka nasion kolendry, 4 cm kawałek świeżego imbiru, 2 ząbki czosnku, ½ papryczki chili, sól morskaDo podania:ryż jaśminowy lub chlebki naanposiekana papryczka chililimonkanatka kolendry lub pietruszkiDo moździerza wsyp goździki, kardamon, kumin i ziarna kolendry. Starannie rozetrzyj.W sporym garnku o grubym dnie rozgrzej olej i wsyp przyprawy z moździerza, podsmażaj przez 30 sekund.Do garnka dorzuć posiekaną cebulę, po 2 minutach dodaj posiekany czosnek, chili i starty na tarce imbir. Podsmażaj minutę, następnie dodawaj partiami mięso i smaż je, aż z każdej strony lekko się zrumieni.Do garnka z podsmażonym mięsem dodaj passatę i startą na tarce o dużych oczkach dynię. Zamiast passaty możesz użyć 3 sporych pomidorów malinowych (obranych ze skórki i pokrojonych na drobne kawałki).Duś na wolnym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie (około 2 godziny). Od czasu do czasu zaglądaj do garnka i przemieszaj zawartość oraz dolej odrobinę wody, jeśli jest taka konieczność.Gotowe curry skrop na talerzu limonką, posyp posiekaną drobno papryczką chili oraz natką kolendry lub pietruszki. Podawaj z ryżem jaśminowym albo chlebkami naan.
Related PostsKremowa zupa ziemniaczana z chorizoMakaron z pulpecikami z DziugasemKeczup pomidorowo-śliwkowyKorzenna przyprawa do piernika