Wykonanie
W poprzednim wpisie pochwaliłam się, że po czterech latach przerwy, którą zrobiłam sobie na urodzenie dwójki Pacholąt, na początku października wróciłam do pracy na etacie.Wróciłam z entuzjazmem i szczerą radością, bo stęskniłam się za codziennym kontaktem z dorosłymi ludźmi i tym uczuciem, że kiedy pracuję, to wszystkim zależy na tym, żebym wykonała swoje zadanie i nie przeszkadzają mi w tym.Życie po pracy wyobrażałam sobie nieco inaczej niż okazało się w rzeczywistości. Wydawało mi się, że nadal
będę miała czas na aktywności, którym oddawałam się w trakcie urlopu wychowawczego. Wiedziałam, że będzie go trochę mniej, ale nie wzięłam pod uwagę, że
będę zwyczajnie zmęczona, co przełoży się na totalną martwicę mózgu i impotencję twórczą.Do tego dołożyły się problemy rodzinne. Na początku miesiąca w gospodarstwie moich Rodziców wybuchł pożar. Ogień strawił najważniejszy budynek gospodarczy, w którym znajdowała się hala udojowa i pomieszczenia dla ponad 50 sztuk bydła oraz większość zapasów paszy dla wspomnianych krów oraz koni, które część z Was kojarzy ze Służewca, Sopotu czy Partynic (kłusaki francuskie ze „Stajni Świerki”). Przez całe lato mój Brat z Ojcem ciężko pracowali na to, by zgromadzić 150 ton siana i wszystko to w kilka chwil zniknęło.Potrzebne jest siano (najlepiej z okolic Nowej Rudy) i środki na materiały budowlane – zima w Świerkach zawsze atakuje znienacka i z grubej rury, a krowy nie mają dachu nad głową. Każdy dzień jest na wagę złota. Jeśli ktoś ma ochotę pomóc, to na fejsie jest zorganizowane wydarzenie (klik) – tam są wszystkie szczegóły. Z góry dziękuję za wszelkie wsparcie!
Składniki (4 spore porcje):500 g
wołowiny gulaszowej5 łyżek
oleju2
czerwone cebule350 ml passaty pomidorowejok. 500 g obranej dyni
przyprawy: 5
goździków, 5 ziaren zielonego
kardamonu, 1 łyżeczka kuminu, 1 łyżeczka nasion
kolendry, 4 cm kawałek świeżego
imbiru, 2 ząbki
czosnku, ½
papryczki chili,
sól morskaDo podania:
ryż jaśminowy lub
chlebki naanposiekana
papryczka chililimonkanatka kolendry lub
pietruszkiDo moździerza wsyp
goździki,
kardamon, kumin i ziarna
kolendry. Starannie rozetrzyj.W sporym garnku o grubym dnie rozgrzej
olej i wsyp
przyprawy z moździerza, podsmażaj przez 30 sekund.Do garnka dorzuć posiekaną
cebulę, po 2 minutach dodaj posiekany
czosnek,
chili i starty na tarce
imbir. Podsmażaj minutę, następnie dodawaj partiami
mięso i smaż je, aż z każdej strony lekko się zrumieni.Do garnka z podsmażonym
mięsem dodaj passatę i startą na tarce o dużych oczkach
dynię. Zamiast passaty możesz użyć 3 sporych
pomidorów malinowych (obranych ze skórki i pokrojonych na drobne kawałki).Duś na wolnym ogniu pod przykryciem, aż
mięso będzie miękkie (około 2 godziny). Od czasu do czasu zaglądaj do garnka i przemieszaj zawartość oraz dolej odrobinę
wody, jeśli jest taka konieczność.Gotowe
curry skrop na talerzu
limonką, posyp posiekaną drobno
papryczką chili oraz
natką kolendry lub
pietruszki. Podawaj z
ryżem jaśminowym albo
chlebkami naan.
Related PostsWołowe
curry z
buraczkamiMakaron z pulpecikami z DziugasemKremowa zupa ziemniaczana z chorizo
Keczup pomidorowo-
śliwkowyKorzenna przyprawa do piernika