ßßß Cookit - przepis na Tosty francuskie z bananem, granatem i miodem

Tosty francuskie z bananem, granatem i miodem

nazwa

Wykonanie

Śniadania na słodko to moje uzależnienie. Uwielbiam zaczynać dzień z rana od słodkiej przekąski oraz szklanki ciepłego mleka (najlepiej z kawą!). Weekendy to taki moment gdy czas zatrzymuje się w miejscu i gdy tylko odpowiednio wcześniej zrobię zakupy mogę w kuchni poszaleć. Uwielbiam to!
Dzisiejszy przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku i jest elementem zabawy Wypiekanie na śniadanie. Co tydzień wraz z innymi blogerami odtwarzamy receptury a efekty tej pracy publikujemy na swoich blogach.
Składniki:
bułka lub chałka – może być wyschnięta
2 jajka
100ml mleka
2 łyżki cukru
miód lub cukier puder
szczypta soli
masło klarowane lub zwykłe do smażenia
Jajka roztrzepujemy z mlekiem, szczyptą soli oraz cukrem. Bułkę kroimy na kromki. Rozgrzewamy patelnię razem z masłem klarowanym (jeżeli używamy zwykłego masła warto na patelnię dolać łyżkę oleju rzepakowego – nie będzie się palił tak szybko). Dopiero gdy masło się dobrze rozgrzeje kromki obtaczamy w masie jajecznej i smażymy z obu stron na złoto-brązowy kolor.
Banana kroimy w plasterki. Granat przekrawamy na pół i przy pomocy drewnianej łyżki wypukujemy nasiona.
W tym tygodniu gotowały ze mną: Prawo do gotowania z pasją, Smaczna pyza, Gotowanie jest łatwe, Magiczne życie Marty, I to… i tamto.., 6 Niebo i in.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/tosty-francuskie-z-bananem-granatem-i-miodem