Wykonanie
Orzechy włoskieredPor01 . 01.2013 , aktualizacja: 04 . 09.2014 14:30A A A
Orzechy włoskie (Shutterstock.com)
Orzechy włoskie dostarczają witamin i składników mineralnych oraz obniżają poziom cholesterolu we
krwi. Działają też jako afrodyzjak.Ryzyko zachorowania na
serce i nowotwory obniża się o 23 proc. u tych, którzy jedzą
orzechy laskowe, włoskie lub arachidowe przynajmniej pięć
razy w tygodniu.
Orzechy są też bogatym źródłem witamin E i C oraz kwasu lanolinowego, który dostarcza mózgowi naturalnego tłuszczu i "
oliwi" komórki nerwowe. Mają 50-70 proc. tłuszczów. Są to przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe, dzięki temu mogą je jeść osoby z zaburzeniami przemiany tłuszczowej i będące na dietach przeciwmiażdżycowych.
Sole mineralne w orzechach to fosfor, wapń, magnez i potas. Tak więc dużo
orzechów powinny jeść osoby nadpobudliwe, wrażliwe na zmiany pogody czy czujące zmęczenie po obudzeniu się - to ostatnie jest też objawem świadczącym o niedoborze magnezu.
Orzechy dobre są także przy leczeniu i zapobieganiu anemii, bo zawierają dużo żelaza. Stosuje się je także przy leczeniu trądziku młodzieńczego, dlatego są częstym składnikiem maseczek i kremów.Zobacz takżeDziadek do
orzechówZobacz więcej na temat:ABC afrodyzjaków