ßßß Cookit - przepis na Orzechy włoskie

Orzechy włoskie

nazwa

Składniki

Wykonanie

Orzechy włoskie
redPor
01 . 01.2013 , aktualizacja: 04 . 09.2014 14:30
A A A
Orzechy włoskie (Shutterstock.com)
Orzechy włoskie dostarczają witamin i składników mineralnych oraz obniżają poziom cholesterolu we krwi. Działają też jako afrodyzjak.Ryzyko zachorowania na serce i nowotwory obniża się o 23 proc. u tych, którzy jedzą orzechy laskowe, włoskie lub arachidowe przynajmniej pięć razy w tygodniu.
Orzechy są też bogatym źródłem witamin E i C oraz kwasu lanolinowego, który dostarcza mózgowi naturalnego tłuszczu i "oliwi" komórki nerwowe. Mają 50-70 proc. tłuszczów. Są to przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe, dzięki temu mogą je jeść osoby z zaburzeniami przemiany tłuszczowej i będące na dietach przeciwmiażdżycowych.
Sole mineralne w orzechach to fosfor, wapń, magnez i potas. Tak więc dużo orzechów powinny jeść osoby nadpobudliwe, wrażliwe na zmiany pogody czy czujące zmęczenie po obudzeniu się - to ostatnie jest też objawem świadczącym o niedoborze magnezu. Orzechy dobre są także przy leczeniu i zapobieganiu anemii, bo zawierają dużo żelaza. Stosuje się je także przy leczeniu trądziku młodzieńczego, dlatego są częstym składnikiem maseczek i kremów.
Zobacz także
Dziadek do orzechów
Zobacz więcej na temat:
ABC afrodyzjaków
Źródło:http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/1,88808,671540,Orzechy_wloskie.html