Wykonanie
Dziś mam dla was propozycję z Akademii Barilla. Powstała w roku 2004 z siedzibą w
sercu Parmy. Za główny cel postawiła sobie podkreślenie roli kuchni włoskiej oraz ochronę regionalnego dziedzictwa kulinarnego. Ich biblioteka gastronomiczna gromadzi ponad 10 000 publikacji książkowych i nadzwyczajną kolekcję kulinarnych jadłospisów. Ja mam do wypróbowania kilkanaście przepisów chyba z jednym z najwdzięczniejszych produktów w kuchni- z
czekoladąW pierwszej kolejności przedstawiam Krem Gianduia. Krem przypomina wszystkim dobrze znaną Nutelle. Z tym ,że bardziej wyczuwalne są w nim
orzechy laskowe. W skład kremu wchodzi m.in pasta z
orzechów laskowych, i domniemam że w wersji orygi nalnej ma ona bardziej gładką konsystencję (przypominającą
masło orzechowe)Moja pasta ma troszkę grubiej zmielone
orzechy więc pewnie dlatego sam krem nie ma idealnie gładkiej konsystencji. A o samej Akadami możecie poczytać tutaj http://www.academiabarilla.com/Podaję przepis na krem i przepis na pastę
orzechową.Krem125g dobrej
gorzkiej czekolady125 g
mlecznej czekolady100g pasty z
orzechów włoskich3 łyżki
oliwy z oliwekW kąpieli
wodnej rozpuścić
czekolady w osobnych naczyniach, następnie połączyć je razem i dodać pastę z
orzechów laskowych i
oliwę. Dobrze wymieszać i wlać krem do szklanego słoiczka.Krem nie musi być przechowywany w lodówce wystarczy ciemne suche miejsce.