ßßß Cookit - przepis na Orzechówka Lulu

Orzechówka Lulu

nazwa

Wykonanie

Wiem, że to nie jest odpowiednia pora na zielone orzechy, ale.... przy okazji zatrucia pokarmowego przypomniało mi się o orzechówce. Ponieważ jednak nasza orzechówka została w domu, więc " ratowałam " się nalewką na zielonych orzechach włoskich od Lulu.
Zresztą bardzo smaczną. Mam nadzieję, że i Wam ta receptura się przyda i wypróbujecie ją w przyszłym roku.
Niekoniecznie z powodu niestrawności :)
Składniki
50 sztuk zielonych orzechów włoskich, zebranych w ostatnim tygodniu czerwca lub pierwszym tygodniu lipca
40 dkg cukru
spirytus w takiej ilości ile otrzymaliśmy soku z orzechów
Sprzęt
rękawiczki jednorazowe
słoik o pojemności około2 litrów
ostry nóż
Przygotowanie
Orzechy pokroić na ćwiartki, wrzucić do szklanego słoja, zasypać cukrem i potrząsnąć, potrząsać, potrząsać przez kolejne 7 do 10 dni.
Po tym czasie zlać sok przez gazę lub gęste sito
Zmierzyć ilość soku i dodać taką samą ilość alkoholu, rozlać do butelek i zakorkować
Kosztować najwcześniej po dwóch, trzech miesiącach
Życzę smacznego.... lekarstwa :)
Uwaga - podczas krojenia orzechów należy uważać na ubranie, plamy z soku orzechowego są bardzo trudne do sprania.
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2015/11/orzechowka-lulu.html