Wykonanie
Cynamon26 . 02.2008 , aktualizacja: 07 . 09.2015 12:46A A A
Fot. Wojciech Kardas / Agencja Gazeta
Cynamon to
przyprawa o słodkawym, ciepłym, odrobinę palącym smaku i intensywnym, korzennym zapachu.Pozyskuje się ją z kory drzewa kasja pochodzącego ze Sri Lanki. Można go kupić w postaci jasnych, suchych laseczek albo sproszkowany. Mielony
cynamon szybko wietrzeje, więc trzeba przechowywać go w szczelnym pudełku albo kupować w małych ilościach. Zawiera
olejki eteryczne i garbniki. Świetnie pasuje do ciast, deserów,
konfitur i słodkich potraw.
Cynamon często stosuje się go do zalew i marynat. Można nim przyprawić
kawę i gorącą
czekoladę oraz grzane
wino lub poncz . Stanowi jeden z elementów słynnej azjatyckiej mieszanki:
przyprawy pięciu smaków.Zobacz przepisy:Amerykańska szarlotka - apple pieSzarlotka z
migdałami i
orzechamiBarszczyk
cynamonowyOcet cynamonowyPiwna zupa z DortmunduSernik z
cynamonemPlacek
cynamonowyTort karlsbadzki
cynamonowyZobacz także
Pierniczkowe ABC
Jesienne rozgrzewacze