Wykonanie
Dzisiaj zapraszam was na pyszną, rozgrzewającą i bardzo aromatyczną
kawkę,
kawkę cynamonową. To taka moja świąteczna propozycja. Piłam ostatnio taką u znajomych - Danusiu i Pawle serdecznie dziękuje :-). Bardzo lubię smak
cynamonowy i zwłaszcza teraz w świątecznej bieganinie taka
kawka pozwoli nam się na chwilkę zatrzymać. A tym bardziej gdy podamy ją w wyjątkowej filiżance, na cudownym spodeczku z drewnianą łyżeczką. Taki zestaw dostałam od Graciarnia i od razu poczułam, że ma duszę.Pan Grzegorz tak sobie tworzy wspaniałe rzeczy, deseczki, łyżeczki. Ma po prostu wielki talent i widać, że wkłada w to całe swoje
serce. Te wszystkie cudeńka, które tworzy od razu zachwycają, ja najchętniej to bym przygarnęła wszystkie, bo nie można się zdecydować, które najpiękniejsze. Takie talenty należy wspierać.
No sami powiedzcie czy ten zestaw nie jest wspaniały. Od kilku dni
piję w tej mojej filiżance, w ulubionym czerwonym kolorze
kawkę.
A jak przygotować taką pyszną,
cynamonową kawkę. Już wszystko pisze.Najlepiej jak mamy
kawę w ziarenkach i ją zmielimy bezpośrednio przed zaparzeniem. Ja mam ekspres ciśnieniowy - kolbowy. Do kolby sypiemy porcję zmielonej
kawy i pół łyżeczki
cynamonu i zaparzamy. Spieniamy
mleko - najlepsze jest 3,2 % w butelce - nie UHT. Wlewamy do filiżanki z
kawą spienione
mleko i posypujemy jeszcze na wierzchu
cynamonem. Jeżeli ktoś lubi słodką
kawę proponuje dodać
miodu lub
syropu klonowego. I już, możemy się delektować smakiem wspaniałej
kawki, a jeszcze jak mamy do niej coś słodkiego np. pierniczki to już pełnia szczęścia.
Koniecznie zajrzyjcie to magicznego miejsca, jakim jest Graciarnia .