ßßß Cookit - przepis na Risotto - molto bene!

Risotto - molto bene!

nazwa

Wykonanie

Julia Florkiewicz
03 . 02.2016 16:07
A A A
Molto bene znaczy - bardzo dobrze. Risotto to popularne danie z północy Włoch, przygotowywane na bazie białego wina i bulionu mięsnego lub warzywnego. Pokombinuj z jego smakiem i dodaj ulubione warzywa. Z krewetkami stworzysz elegancką kolację, w wersji podstawowej, z parmezanem - obiad dla całej rodziny. Sprawdź nasze propozycje.
Risotto alla milanese
poprzednie 1/10 następne
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta
Klasyczny przepis na to danie. Jeśli nie masz szafranu, możesz zastąpić go kurkumą, która doda ładnego żółtego koloru.
Risotto alla milanese
500 g ryżu (najlepiej arborio lub carnaroli)
1 średnia cebula
150 g parmezanu
3 łyżki masła
1 łyżka oleju
1 i 1/2 l bulionu
150 ml białego wytrawnego wina
sól
biały pieprz
kilka nitek szafranu
Rozgrzej w garnku łyżkę oliwy i łyżkę masła. Cebulę obierz, drobno posiekaj, zeszklij na rozgrzanej oliwie z masłem. Dodaj suchy, niepłukany ryż i, mieszając, smaż, aż stanie się szklisty. Wlej łyżkę wazową gorącego bulionu i na małym ogniu mieszaj ryż, czekając, aż wchłonie bulion. Wlej następną łyżkę i ponownie mieszaj, aż ryż wchłonie płyn. Dodaj podgrzane (koniecznie!) wino i ponownie bulion. Rozetrzyj nitki szafranu z odrobiną bulionu i także dodaj do ryżu. Gotuj około 25 minut, do czasu, gdy ryż będzie miękki, ale nie rozgotowany, a risotto gęste i kleiste. Zdejmij garnek z ognia dodaj parmezan, pozostałe masło, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Od razu podawaj. Jako samodzielne danie albo dodatek do mięsa lub warzyw.
Autor: Zuzanna Wiciejowska
Ekodis Szafran Nitki KOTANYI Szafran oryginalny ProOrient Przyprawa Szafran
poprzednie 1/10 następne
Zobacz także
Jak przygotować risotto?
Polki stresują się gotowaniem
Zdrowie w strączku - bób na kilka sposobów
Źródło:http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/56,87978,14187349,Risotto___molto_bene_.html