ßßß Cookit - przepis na Risotto

Risotto

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Risotto
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
ryż 400 gramów
parmezan 100 gramów
cebula 1 sztuk
pieprz biały według uznania
szafran 1 szczypta
bulion warzywny 4 - 5 szklanek
masło 80 gramów
sól według uznania
Wykonanie:
Oczyszczoną, posiekana cebulę zeszklić w rondlu na łyżce masła. Dodać drugą łyżkę masła, roztopić, wsypać ryż, mieszając, smażyć na średnim ogniu. gdy ziarenka nabiorą szklistości wlać łyżkę wazową bulionu (może być z kostki), mieszając, gotować, aż ryż wchłonie cały płyn. Dodać szafran, następną porcję wywaru i gotować 20-25 min, stopniowo dolewając bulion. Gdy ryż będzie miękki, ale nierozgotowany, zdjąć rondel z ognia, dodać resztę masła, starty parmezan, przyprawić pieprzem i ewentualnie solą, wymieszać. Podawać jako samodzielne danie obiadowe lub jako dodatek do smażonej wątróbki drobiowej bądź pieczeni z poprzedniego dnia.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kasze weg.
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7286/Risotto