Wykonanie
« Powrót  Risotto
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
ryż 400 gramów
parmezan 100 gramów
cebula 1 sztuk
pieprz biały według uznania
szafran 1 szczypta
bulion warzywny 4 - 5 szklanek
masło 80 gramów
sól według uznaniaWykonanie:Oczyszczoną, posiekana
cebulę zeszklić w rondlu na łyżce
masła. Dodać drugą łyżkę
masła, roztopić, wsypać
ryż, mieszając, smażyć na średnim ogniu. gdy ziarenka nabiorą szklistości wlać łyżkę wazową
bulionu (może być z kostki), mieszając, gotować, aż
ryż wchłonie cały płyn. Dodać
szafran, następną porcję
wywaru i gotować 20-25 min, stopniowo dolewając
bulion. Gdy
ryż będzie miękki, ale nierozgotowany, zdjąć rondel z ognia, dodać resztę
masła, starty
parmezan, przyprawić
pieprzem i ewentualnie
solą, wymieszać. Podawać jako samodzielne danie obiadowe lub jako dodatek do smażonej
wątróbki drobiowej bądź pieczeni z poprzedniego dnia.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!
Kasze weg.Kuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: