Wykonanie
Składniki4 porcje, po 396 kcal1 łyżka
oliwy1 łyżka
masła1
por1 ząbek
czosnku1
marchewka700 g
schabu bez kościpo szczypcie:
suszonego oregano,
czerwonej papryki,
pieprzu500 ml
wody3 łyżki
sosu sojowego*1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
mąki pszennejopcjonalnie: 2 łyżki
śmietanki kremówki (u mnie bez)PrzygotowanieW garnku na
oliwie i
maśle poddusić pokrojonego
pora, dodać posiekany
czosnek i jeszcze chwilę razem podsmażać. Zalać gorącą
wodą z
sosem sojowym, dodać
przyprawy:
suszone oregano,
paprykę,
pieprz i zagotować.
Schab cienko pokroić na 1/2 cm plasterki i włożyć w gotujący się
wywar. Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego, przykryć garnek i gotować
mięso przez około 30 minut. W międzyczasie 2
razy je przewrócić.Dodać obraną i pokrojoną w kosteczkę
marchewkę i gotować dalej pod przykryciem do kruchości
mięsa przez ok. 45 minut.Przez sitko przesiać obydwie
mąki bezpośrednio do
mięsa, wymieszać i dokładnie zagotować. Na koniec można dodać
śmietankę kremówkę.Wskazówki*
Wodę i
sos sojowy można zastąpić
bulionem. Używamy zwykłego
sosu sojowego, nie może to być "ciemny
sos sojowy".