ßßß Cookit - przepis na Krem z porów z grzybami i grzankami

Krem z porów z grzybami i grzankami

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Do tej zupy podchodziłam dość sceptycznie, ale przepis ze Smaków Życia jednak bardzo chciałam go wypróbować, bo wydał mi się ciekawy. I tym sposobem zupa to gościła już trzeci raz na naszym stole. Jest aromatyczna, kremowa, a dzięki posiekanej naci pora pikantna. W oryginale nie dodano do niej śmietany, ja jednak każdorazowo dodawałam odrobinę ww lub jogurtu, bardzo korzystnie wpływa na smak, użyłam też suszonych grzybów, uważam że bardziej tutaj pasują, świetna propozycja na Wigilię dla tych którzy nie przepadają za grzybową.
Składniki:
4-5 porcji
1 duży por (400 g )
3 ziemniaki (250 g )
8 suszonych leśnych grzybów
1 l bulionu wołowego
1/3 szklanki śmietany lub jogurtu naturalnego
3 liście laurowe
2-3 łyżki oliwy
sól, pieprz
Przygotowanie:
Grzyby zalewamy wrzątkiem – 1 i 1/2 szklanki.
Warzywa oczyszczamy.
Ziemniaki kroimy w kostkę. Pora na pół, wzdłuż, po czym tniemy go w pół centymetrowe plasterki.
Rozgrzewamy olej. Wrzucamy na niego warzywa, solimy i smażymy aż się zeszklą ( około 5 minut ).
Zalewamy je bulionem dodajemy liście i grzyby z wodą. Gotujemy 20 minut.
Po tym czasie wyciągamy grzyby i liście. Miksujemy zupę na krem. Po czym dodajemy osoloną śmietanę wymieszaną z kilkoma łyżkami zupy.
Doprawiamy ją solą i pieprzem.
Podajemy z grzankami i plasterkami zielonej części pora.
Powiązane notki:
Świąteczne krokiety z kapustą, grzybami i mięsem, do barszczu
Zupa cebulowa z grzankami
Postna zupa grzybowa
Ziołowy krem z brokułów
Uszka – pierożki wigilijne do barszczu z kapustą i grzybami (krok po kroku)
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/12/10/krem-z-porow-z-grzybami-i-grzankami