ßßß
Składniki:4-5 porcji1 duży por (400 g )3 ziemniaki (250 g )8 suszonych leśnych grzybów1 l bulionu wołowego1/3 szklanki śmietany lub jogurtu naturalnego3 liście laurowe2-3 łyżki oliwysól, pieprzPrzygotowanie:Grzyby zalewamy wrzątkiem – 1 i 1/2 szklanki.Warzywa oczyszczamy.Ziemniaki kroimy w kostkę. Pora na pół, wzdłuż, po czym tniemy go w pół centymetrowe plasterki.Rozgrzewamy olej. Wrzucamy na niego warzywa, solimy i smażymy aż się zeszklą ( około 5 minut ).Zalewamy je bulionem dodajemy liście i grzyby z wodą. Gotujemy 20 minut.Po tym czasie wyciągamy grzyby i liście. Miksujemy zupę na krem. Po czym dodajemy osoloną śmietanę wymieszaną z kilkoma łyżkami zupy.Doprawiamy ją solą i pieprzem.Podajemy z grzankami i plasterkami zielonej części pora.Powiązane notki:Świąteczne krokiety z kapustą, grzybami i mięsem, do barszczuZupa cebulowa z grzankamiPostna zupa grzybowaZiołowy krem z brokułówUszka – pierożki wigilijne do barszczu z kapustą i grzybami (krok po kroku)