ßßß Cookit - przepis na Świąteczne pierniczki + porady

Świąteczne pierniczki + porady

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Przepisów na świąteczne pierniczki jest cała masa. Mój opiera się na aromatycznej bazie składającej się z mocno podgrzanych przypraw, z dużą ilością miodu, masła i brązowego cukru (może być też biały, warto go wcześniej stopić i przesmażyć aby stał się karmelem). Na pewno piekliście je z rodzicami jako maluchy, ja też pamiętam wypiekanie pierników. Ozdabiałam je z dziadkiem wstążkami, a przed pieczeniem, w ciastkach robiliśmy patyczkami duże dziurki, żeby swobodnie wieszać gotowe ciastka na choince. Pierniki mają to do siebie, że proces ich wytwórstwa jest błogi i uroczy. Zapach palonych korzeni, miodu i masła w połączeniu stanowi upajającą mieszankę. Sama masa po połączeniu z mąką ma zupełnie inną strukturę niż tradycyjne kruche ciasto – jest plastyczna. Gdy raz zabierzecie się za domowe pieczenie pierników na pewno nigdy więcej nie sięgniecie po te ze sklepu. Ah! Pamiętajcie o cukrowych dekoracjach, mazakach i całej masie kolorowego lukru! Dzieciaki go uwielbiają!
Składniki:
*
3 1/2 szklanki maki tortowej (500 g) + do podsypania
1 szklanka brązowego cukru (220 g)
1/2 szklanki miodu ( 180 g – 200 g )
100 g masła
2 jajka M
25 g przyprawy do pierników
1 łyżka sody
1/2 łyżeczki soli
*
Przygotowanie:
Do garnka przełożyć masło i cukier. Stopić.
Gdy się zagotuje dodać przyprawę do piernika. Gotować, 3 minuty, mieszając.
Dodać miód, wymieszać, wyłączyć palnik i dodać sodę, masa bardzo się spieni.
Odstawić do lekkiego przestudzenia.
Mąkę wymieszać z solą.
Do przestudzonej, ale nadal ciepłej, płynnej mieszanki dodać jajka. Wymieszać.
Wlewać płynną masę do mąki, zacząć wyrabiać ciasto.
Gdy się połączy przełożyć je do worka i schować do lodówki.
Najlepiej przechowywać ciasto 2-3 dni, aby dojrzało, w ekspresowym tempie 40-50 minut w zamrażarce wystarczy – wtedy należy pierniki podsypać bardziej mąką podczas wałkowania.
Schłodzone ciasto wałkować na grubość 5 mm. Wycinać ciastka, układać w dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przez 8-12 minut w temp. 180 stopni, patrząc czy pierniczki nie spiekły się za bardzo.
Gorące studzić poza piecem.
Zimne lukrować, nielukrowane przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, wtedy pozostają miękkie.
Rady dla początkujących:
Mieszankę przyprawową warto zrobić samodzielnie – przepis znajdziecie na moim blogu,
Dojrzewający piernik twardnieje, dojrzewa i ma coraz bardziej szlachetny maślano-korzenny smak,
Ciasto warto przygotować już teraz, upiec za kilka dni w formie dużego rozwałkowanego płatu ciasta – ok 1 cm ( 15 minut w 180 stopniach wystarczy) w blaszce będącej na wyposażeniu piekarnika, przekroić na 3 części i przełożyć powidłami, po czym odstawić go w folii aby dojrzewał (nasiąknie powidłami i będzie rozpływał się w ustach). W święta oblać go czekoladą i udekorować,
Pierniczki są zdradliwe, gdy je pieczecie pamiętajcie, że kiedy wkładacie pierwszą partię do piekarnika, nie jest on bardzo nagrzany, każda kolejna, wymaga krótszego czasu pieczenia niż poprzednia,
Foliowane piernikowe ludziki w dużym formacie będą pięknym prezentem, wydrukujcie im etykietki i zróbcie personalne dedykacje! Do ich dekorowania użyjcie lukru królewskiego przepis znajdziecie na moim blogu.
Powiązane notki:
Pierniczki świąteczne 2013- ciastka dekorowane lukrem królewskim
Praktyczne porady – pierniczki dojrzewające z 5 składników!
Piernik dojrzewający – pierniczki lub ciasto
Dwu smakowe kakaowe i waniliowe świąteczne ciasteczka z lukrem królewskim
Ekspresowe świąteczne bułeczki z powidłami i suszoną śliwką
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2014/12/07/swiateczne-pierniczki-porady