ßßß Cookit - przepis na Pierniczki tradycyjne

Pierniczki tradycyjne

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 40
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
miód gryczany 250 gramów
cukier brązowy 250 gramów
masło 150 gramów
mąka 500 gramów
jajka 1 sztuk
kakao 1 łyżek stołowych
soda oczyszczona 1 łyżek stołowych
migdały mielone 100 gramów
przyprawa do pierników 1 sztuk
lukry kolorowe według uznania
posypka cukrowa według uznania
Wykonanie:
Mieszając, podgrzewać miód z cukrem i masłem, aż się połączy. Ostudzić, dodać mielone migdały, 400g mąki, sodę oczyszczoną, kakao oraz przyprawę do pierników. Wbić jajko i zagnieść dość zwarte, elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić do lodówki na całą noc.
Ciasto rozwałkować na grubość pół centymetra i foremkami wyciąć pierniczki o różnych kształtach i układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Ostudzone pierniczki ozdobić i posypać cukrowymi kuleczkami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11324/Pierniczki-tradycyjne