Wykonanie
Przepis na szybki obiad, bez dużego nakładu pracy. Dla tych którzy tak jak my uwielbiają
zieleninkę300g
makaronu rurki0,5l
mlekacztery łyżki
masłałyżka
mąki400g
świeżego szpinaku4 ząbki
czosnkudowolna ilość
szynki drobiowej2
pomidoryopcjonalnie
ser fetaNa patelni rozpuszczamy dwie łyżki
masła.
Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Wrzucamy na rozgrzane
masło. Podsmażamy chwilkę. Dodajemy
szpinak i smażymy ok.5 min. aż stanie się miękki i zmieni kolor na intensywnie zielony.W garnku rozpuszczamy dwie łyżki
masła, dodajemy
mąkę i mieszamy. Stopniowo dolewamy
mleko cały czas mieszając. Trzymamy na ogniu dopóki nie zgęstnieje.Kiedy sos będzie już gęsty dodajemy
szpinak z patelni. Blendujemy na gładką masę, doprawiamy
solą i
pieprzem.
Szynkę kroimy w kostkę. W naczyniu żaroodpornym wysypujemy suchy
makaron,
szynkę i zalewamy to sosem
szpinakowym. Dokładnie mieszamy tak aby sos mógł dokładnie pokryć
makaron. Na wierzchu układamy
pomidory i jeśli ktoś lubi posypujemy pokruszonym
serem feta.Pieczemy ok. 45min w piekarniku rozgrzanym do 180C.Smacznego!Powiązane wpisy:
Łosoś na
maśle ze
szparagami pod beszamelemCanelloniKrem z dyniKrem z
porów