ßßß Cookit - przepis na Ciasto fasolowe z powidłami

Ciasto fasolowe z powidłami

nazwa

Wykonanie

Witam w Nowym Roku :D i zapraszam od razu na coś słodkiego. Dzisiaj wyjątkowe ciasto z dodatkiem białej fasoli. Ciasto bardzo leciutkie, delikatne i bardzo puszyste troszeczkę przypominające biszkopt. Fasoli na pewno w nim nie wyczujemy. Ciasto jest bez dodatku mąki i mleka.
Składniki:
4 jajka temp. pokojowa
100 g cukru pudru
200 g białej fasoli z puszki
3 łyżki mielonych migdałów
2 łyżki kaszy manny
1 łyżeczka sody
Dodatkowo:
150 g ulubionych powideł
cukier puder do oproszenia
Tortownica 21 cm
Fasole odcedź i porządnie opłucz w zimnej wodzie. Przełóż do blendera i zmiksuj na gładkie puree. Oddziel białka od żółtek. Do żółtek dodaj cukier i ucieraj aż powstanie jasna, puszysta masa. Następnie po łyżce dodawaj fasolę. Gdy całość się połączy wsyp zmielone migdały, kasze mannę, sodę i wymieszaj. Białka ubij na sztywno a następnie dodaj do ciasta. Wymieszaj i przelej do foremki. piecz w 180*C około 35 minut. Przed wyjęciem ciasta sprawdź patyczkiem czy ciasto się upiekło. Przestudź.
Przekrój ciasto na pół i przełóż powidłami. Na koniec oprósz cukrem pudrem.
przepis pochodzi z gazety "Tina"
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2016/01/ciasto-fasolowe-z-powidami.html